Fredag d. 9. december 2016 - Årgang 11

Kirsten Moesgaard tager afstand fra partifæller


Det konservative byrådsmedlem fra Farsø, Kirsten Moesgaard, er skuffet over sine partifællers håndtering af den kritik, der har været af borgmesteren.


Lokalnyheder Flere nyheder

Strandby har fundet ny træner


Fodbold: Troels Nymark afløser Jens Bojer i Strandby.


Sportsnyheder Flere nyheder

Båd til 300.000 kroner stjålet i Løgstør


Politinyt Flere nyheder
Regionale nyheder fra TV2 Nord
Landsdækkende nyheder Ind- & Udland

Forside bund nyheder

 • Løgstør Politis banemand går på pension09-12-2016

  Politidirektøren i Nordjylland, Elsemette Cassøe, går på pension 1. maj næste år.

  ”Jeg har haft et langt og rigt arbejdsliv i politi og anklagemyndighed. Jeg er nu 63 år, og der er meget andet, jeg gerne vil i livet. Nordjyllands Politi er en velfungerende og god arbejdsplads. Alle medarbejdere og ledere gør en god og engageret indsats. Der er en fin stemning, der leveres gode resultater, og arbejdet med omorganisering kører med implementering fra 1. maj 2017. Det er en god dag at starte pensionist-tilværelsen.”

  Elsemette Cassøe har været politidirektør i Nordjyllands Politi siden 1. maj 2009. I den periode stod hun i spidsen for nedlæggelsen af politistationen i Løgstør, hvilket hun blev meget upopulær for. Så sent som i år gik hun et skridt videre, da hun besluttede, at nærpolitistationen i Løgstør, der erstattede den egentlige politistatstion, også skal nedlægges i 2017.

  Elsemette Cassøe, der er født i Aalborg, er uddannet jurist fra Aarhus Universitet; og hun var statsadvokat før hun blev den øverste chef for Nordjyllands Politikreds.

 • Dansk øko-eksport overstiger alle forventninger07-12-2016
  2015 blev endnu et rekordår for eksport af dansk økologi. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Fra 2014 til 2015 steg eksporten af dansk økologi med 15 pct. og udgør nu to milliarder kroner. Udlandet har for alvor fået smag for dansk økologi, mener Landbrug & Fødevarer.

  Dansk økologi hitter i udlandet. Det viser eksporttallene for økologiske varer, som Danmarks Statstik netop har offentliggjort. Eksporten af danske økologiske varer er steget med 15 pct. fra 2014 til 2015, og der eksporteres nu dansk økologi for 1.982 mio. kr. I 2014 var det tal 1.721 mio. kr. Eksporten af økologiske varer er fordoblet siden 2011.

  Det er især Tyskland, der er interesseret i dansk økologi. Hele 38 pct. af den samlede eksport går til Tyskland, der køber danske økologiske varer for 758 mio. kr., men også i Sverige er dansk økologi blevet populært. Eksporten til Sverige er steget fra 295 mio. kr. i 2014 til 397 mio. kr. i 2015 – og udgør nu 20 pct. af den samlede eksport.

  Den stigende eksport af danske økologiske varer vækker glæde hos Mette Gammicchia, der er afdelingsleder i Afsætning, ernæring & markedsudvikling hos Landbrug & Fødevarer:

  ”I de senere år har vi oplevet, at eksporten af danske økologiske varer stiger og stiger. Udlandet har for alvor fået smag for dansk økologi, hvilket er rigtig positivt. Især fordi det giver mulighed for at nå ud til mange flere forbrugere, som gerne vil betale ekstra for økologiske varer. Det er især vækstraterne i efterspørgslen i vores nabolande, der for alvor slår igennem, og det afspejler sig i eksportvæksten,” siger hun.

  Det er økologiske mejeriprodukter og æg, der er de største eksportsuccesser. I 2015 eksporterede Danmark økologiske mejeriprodukter og æg for 734 mio. kr., svarende til 37 pct. af den samlede eksport. Dertil kan lægges en meget markant fremgang i eksporten af modermælserstatning til omkring 267 mio. kr. Eksporten af økologisk frugt og grønt er også steget meget i 2015 og udgør nu 14 pct. af den samlede eksport. Økologisk kød og kødvarer udgør 12 pct. af den samlede eksport.

  ”Dansk økologisk frugt og grønt har for alvor fået tag i udlandet. Det er især svenskerne, der er ivrige efter at købe vores frugt og grønt, og det marked skal vi holde fast i,” siger Mette Gammicchia.

  Der er dog stadig behov for at opdyrke nye markeder, mener Landbrug & Fødevarer:

  ”Vi kan allerede i år se, at økologieksporten er tredoblet til Kina og nu udgør 240 millioner kroner. Det er vores klare forventning, at vi i de kommende år vil se en endnu større eksport til Kina og nye markeder i Asien og Mellemøsten, hvor vi nu ser et spirende økologiforbrug,” siger Mette Gammicchia.

  Ifølge hende har det stor betydning for økoeksporten, at Danmark har en meget troværdig og unik økologi-kontrol, som bliver udført af offentlige myndigheder:

  ”Tilliden til kontrollen af dansk økologi er generelt meget stor. Særligt i Asien og Mellemøsten, men faktisk også i lande indenfor EU, hvor private kontrolorganer bliver brugt i mange lande,” siger Mette Gammicchia.

  Landbrug & Fødevarer forventer, at økologieksporten runder tre milliarder kroner i 2020, hvilket svarer til en stigning på ca. ti pct. per år.

  ”Vi forudser store planlagte stigninger de kommende år indenfor både økologisk mælkeproduktion, slagtesvin, og i fjerkræssektoren – både æg og slagtekyllinger. Så derfor har Landbrug & Fødevarer et helt naturligt øget fokus på eksport i de kommende år – både i forhold til detailhandel og foodservice (dvs. salg til storkøkkener og restauranter, red.). Og det gælder både til vores nabolande og fjernere lande i Asien og Mellemøsten,” siger Mette Gammicchia.

 • Brande i private hjem topper i decemberBrande i private hjem topper i december07-12-2016
  Julemåneden er højsæson for brande i private hjem. Regner man de brande med, der slukkes af beboerne selv, opstår der på landsplan op mod 6.800 brande i december. Undgå julebrande ved at følge fem simple råd.
   
  December er højsæson for brande i private hjem, og der er derfor god grund til at tænde levende lys med omtanke og være opmærksom i sit hjem i julemåneden. Brandvæsnet slukkede i gennemsnit 557 brande i private hjem i december måned i årene 2011-2015 – eller ca. 145 flere brande end i en gennemsnitsmåned.

  I dette tal indgår dog ikke de såkaldte ’happy fires’, der er de mindre brande, som folk selv håndterer og slukker uden at tilkalde brandvæsenet. En undersøgelse fra Epinion fra 2015 viser, at flere end 60.000 danskere årligt oplever en ”happy fire” i deres eget hjem.

  - Hvis man medtager antallet af ’happy fires’ svarer det til, at der hvert år er mere end 6.800 brande i december måned i private hjem eller ca. 1.300 flere brande end gennemsnittet. Derfor er det vigtigt, at både voksne og børn kender de klassiske brandfarer, er opmærksomme i hjemmet og følger nogle simple råd for at undgå, at julen ødelægges af en brand i hjemmet, forklarer Mads Dalgaard, kampagnemedarbejder i Beredskabsstyrelsen.

  Fem gode råd til en brandsikker jul
  Få en brandsikker jul ved at følge disse fem simple råd, når du tænder levende lys i stuen og laver julemad i køkkenet:
   
  Gå aldrig fra tændte, levende lys
  Den, der tænder, slukker
  Hav altid vand i nærheden
  Stil aldrig brandbare ting fra dig på komfuret
  Bliv i køkkenet, når du laver mad på komfuret
 • Jutlander-chef fylder 60Jutlander-chef fylder 6005-12-2016

  Ordførende direktør i Jutlander Bank, Per Sønderup, fylder mandag den 12. december 60 år.

  Fødselaren havde titel af administrerende direktør i Sparekassen Hobro, da garantsparekassen i Hobro og Sparekassen Himmerland A/S i januar 2014 fusionerede til Jutlander Bank A/S med hovedsæde i Aars. Siden efteråret 2014 har banken haft en direktion på tre med Per Sønderup som ordførende.
  Per Sønderup kom til verden i Fredericia – inden for voldene – som søn af en købmand, og han lægger aldrig skjul på, at han er stolt af at være købmandssøn fra fæstningsbyen.

  Han indledte sin bankkarriere i Privatbanken, først på Sjælland og siden som chef for to Aarhus-afdelinger af Unibank. Herefter blev han filialdirektør for Midtbank i Aarhus, inden han skiftede til en stilling som områdedirektør i Aarhus for Sparekassen Kronjylland, hvor han tillige var medlem af sparekassens chefgruppe. I 2005 fik han stillingen som direktør i Sparekassen Hobro.

  Tillidshverv
  Ved siden af direktionsarbejdet i Jutlander Bank bestrider Per Sønderup en række tillidshverv. Han sidder i bestyrelserne for Lokale Pengeinstitutter, Spar Invest Holding SE, EgnsInvest, Factor Insurance Brokers A/S, Finanssektorens Uddannelsescenter, HN Invest Tyskland I A/S. Han er bestyrelsesformand for Nærpension A/S og for Spar Pantebrevsinvest A/S. Desuden har han en bestyrelsespost i Idrætshøjskolen Aarhus.

  Privat
  Privat bor Per Sønderup i Hobro med sin hustru Susanne. Familien omfatter desuden en søn og svigerdatter samt tre børnebørn.
  Per Sønderup er medlem af Hobro Rotary Klub.

  Fødselsdagen markeres med en reception i Messecenter Vesthimmerland torsdag den 15. december kl. 12.30-16.30.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!