Lørdag d. 20. december 2014 - Årgang 9

Broindvielse på Vilsted Sø blev et tilløbsstykke


Den røde snor til den nye cykel- og gangbro over Vilsted Sø blev klippet over her til formiddag. Dermed en ny forbindelse mellem Ranum, Overlade og Vilsted en realitet.


Lokalnyheder Flere nyheder

Blære/Hornum magtede ikke oprykningen

Thisted Håndbold var for stor en modstander for Blære/Hornums håndbold-herrer i oprykningskampen til Jyllandsserien.


Sportsnyheder Flere nyheder

75-årig mand fra Aars forsvundet på Hobro Sygehus

Politiet igangsatte tidligere i dag en eftersøgning af en 75-årig dement mand, som tidligt i morges forsvandt fra Hobro Sygehus. Manden er dog fundet i god behold.


Politinyt Flere nyheder
Regionale nyheder fra TV2 Nord
Landsdækkende nyheder
 • 22. december årets korteste dag17-12-2014

  Vintersolhverv er den dag, hvor antallet af timer med dagslys er årets mindste. I år er der vintersolhverv på mandag den 22. december, hvorefter dagene igen bliver længere.

  Vintersolhverv falder altid den 21. eller 22. december. Så er dagen knap 7 timer lang. Til modsætning er dagen godt 17 1/2 time lang ved sommersolhverv i Danmark. Det præcise tidspunkt afhænger af hvor man er - dagen er længere i Gedser mod syd end i Skagen mod nord.

  Men selv om årets korteste dag falder den 21. eller 22. december, så har vi allerede passeret årets tidligste solnedgang, der falder en uges tid før vintersolhverv. Omvendt skal vi vente en uges tid på den seneste solopgang.

  Men selv om solen altså står endnu senere op en uge efter vintersolhverv, så begynder dagene allerede derfra at blive længere.

  Det betyder, at dagen i snit bliver omkring 3 minutter og 20 sekunder længere pr. døgn. Dog går det meget langsomt lige efter vintersolhverv og lige før sommersolhverv. Hurtigst går det omkring forårsjævndøgn, der er den 20. marts i Danmark. Her tiltager dagen med næsten 5 minutter i døgnet.

  Kilde: DMI

 • Værd at vide om fyrværkeri16-12-2014

  Du må kun fyre fyrværkeri af i perioden 27. december til og med 1. januar. Resten af året er det ulovligt at bruge fyrværkeri.

  Du kan købe fyrværkeri i butikkerne fra 15. december til 31. december.

  Det er ulovligt at købe fyrværkeri for unge under 18 år. Der er dog visse undtagelser:

  • personer under 15 år må købe knaldhætter, knaldbånd, knaldperler og knallerter.

  • personer mellem 15 og 18 år må desuden købe bordbomber, trækbordbomber, stjernekastere og isfontæner.

  Hold afstand

  Der er helt bestemte regler for, hvor tæt du må være på forskellige bygninger etc., når du fyrer fyrværkeri af. Du må ikke bruge:

  • fyrværkeri nærmere end 100 meter fra bygninger med let antændeligt tag. I vindens retning er afstanden 200 meter.

  • fyrværkeri nærmere end 100 meter fra arealer med nåletræer og lyng eller anden brændbar vegetation. I vindens retning er afstanden 200 meter.

  • raketter nærmere end 10 meter fra bygningers åbninger. I vindens retning er afstanden 20 meter.

  • raketter nærmere end 200 meter fra bygninger med let antændeligt tag. I vindens retning er afstanden 400 meter.

  • raketter nærmere end 200 meter fra arealer med nåletræer og lyng eller anden brændbar vegetation. I vindens retning er afstanden 400 meter.

  Forsikringer

  Det er en god idé at være opmærksom på, at der gælder særlige forsikringsregler, når det drejer sig om fyrværkeri. Du kan tale med dit forsikringsselskab om reglerne, hvis du er i tvivl.

  Ulykkesforsikring:

  Hvis du kommer til skade i forbindelse med, at du har brugt ulovligt fyrværkeri, eller du ikke har fulgt sikkerhedsrådene, dækker din ulykkesforsikring ikke. Det gælder også, hvis du har brugt fyrværkeri, imens du var fuld.

  Familieforsikring:

  Hvis du har drukket alkohol og skader bygninger eller mennesker med fyrværkeri, dækker din families ansvarsforsikring ikke. I de fleste tilfælde må du selv betale.

  Indboforsikring:

  I mange tilfælde vil du ikke få erstatning efter fx en brand, hvis du har opbevaret mere fyrværkeri end tilladt.

  Kilde: Borger.dk

 • Sådan undgår du juleindbrudSådan undgår du juleindbrud16-12-2014

  Tallene er i bedring, men Danmark ligger stadig i den tunge ende, når vi taler indbrud i Skandinavien. Især i julen står det slemt til. Politiet kunne melde om rekordmange indbrud op til jul sidste år - 650 på tre dage - og hvis tendensen fortsætter, får tyveknægtene nogle lukrative arbejdsdage. 

  “Jeg tror bare, man må konstatere, at danskerne stadig ikke er dygtige nok til at sikre sig derhjemme. Selvom der sker færre indbrud på et år, lader folk ikke til at passe bedre på i juledagene,” konstaterer tryllekunstner Sunny Cagara, der også fungerer som foredragsholder og rådgiver inden for tricktyveri og indbrud.

  “Der findes forholdsvis få husstande i Danmark med alarm installeret, og indbrudssikre døre og vinduer gør vi os ikke meget i. Måske folk stoler for meget på hinanden eller tager statistikkerne med et gran salt.” 

  Gadgets og ekstralåse gør tyven træt

  Især i de større byer og i forstæderne forekommer indbrud hyppigt, og det sker oftest i tidsrummet 8-16, hvorfor det er stærkt tilrådeligt at samarbejde med naboen om at holde øje med boligen, når I er væk på juleferie. Det er dog også muligt at tage en lang række forholdsregler for at gøre livet så surt for indbrudstyven, at han giver op.

  - Læg mærke til, om noget ser anderledes ud. På Fyn begyndte indbrudstyve i sommers at lægge små plastikkugler ud ved hoveddøre for at tjekke, om folk var hjemme. På Østerbro i København har man oplevet prikker på postkasser, og dåser i indkørsler er også anvendt som afmærkning i visse kommuner.
  “Afmærkningerne fungerer som et kodesprog. Tyven skal hurtigt kunne aflæse, om beboerne er på ferie og se, hvor svært huset er at bryde ind i. Er der f.eks. en alarm,” siger ekspert Sunny Cagara.

  - Forvir tyven. Køb f.eks. et batteridrevet LED-stearinlys med flakkende plastikvæge, som kan stå i stuevinduet eller lad lysekronen være tændt. Gem værdisager bort i skuffer og sørg for, at der er indhold i affaldsspanden i indkørslen.

  - Tænk i sikkerhed. Anskaf en nem alarm, som I kan finde ud af at benytte. Køb en ekstra lås til yderdøren og sikringsbeslag til vinduerne, så de er sværere at få op.
  Minimer flugtvejene. Skær f.eks. hækken ned, så naboerne kan se, hvad der foregår, og bloker indkørslen med en bil eller andre større genstande.
  “Indbrudstyve elsker steder med støj og steder, der er nemme at slippe fra via offentlig transport eller en trafikeret vej. Gør tyven nem at få øje på og sænk risikoen for, at der begås et knæk,” siger Sunny Cagara.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!