Fredag d. 28. oktober 2016 - Årgang 11

Udskolingselever lyttede til Niarn


8. og 9. klasser fra Løgstør, Ranum, Toppedalskolen og Vilsted Friskole var mandag i Lanternen til en dag, hvor der var sat ind med forebyggende oplysning.


Lokalnyheder Flere nyheder

Store stryg til Team Vesthimmerland

Håndbold: Stoholm vandt med 11 mål over nedrykkerne fra 1. division.


Sportsnyheder Flere nyheder
Politinyt Flere nyheder
Regionale nyheder fra TV2 Nord
Landsdækkende nyheder Ind- & Udland

Forside bund nyheder

 • Sådan finder du en and med god dyrevelfærdSådan finder du en and med god dyrevelfærd27-10-2016

  Dyrenes Beskyttelse har taget temperaturen på dyrevelfærden blandt ænderne i danske kølediske op til mortensaften. Der er både klare vindere og tabere på et marked, som reelt er en jungle for forbrugerne, lyder det fra organisationen.

  I år bliver det ekstra svært for den almindelige forbruger at vælge den rigtige and til mortensaften eller jul.

  Det står klart, efter Dyrenes Beskyttelse har undersøgt dyrevelfærden hos de mest udbredte ænder i de danske kølediske. Undersøgelsen omfatter flere ænder end nogensinde. 32 forskellige ænder er med i feltet, og de scorer alt fra nul til fem stjerner i dyrevelfærd.

  ”Andemarkedet kan godt være lidt af en jungle,” konstaterer chefkonsulent Pernille Fraas Johnsen fra Dyrenes Beskyttelse.

  ”Det kan være svært for forbrugeren at vurdere alene ud fra emballagen, om anden har haft et godt liv. Producenterne reklamerer jo ikke ligefrem med det, hvis de fx rutinemæssigt klipper næbbet af dyrene. Det kræver derfor meget af forbrugeren, hvis man skal sætte sig ind i det hele på forhånd,” siger hun.

  En jungle for forbrugerne

  Der er en lang række faktorer i opdrættene, som afgør om anden har haft et godt liv.

  Dyrevelfærd hos ænder afhænger blandt andet af forskelle mellem anderacerne, brugen af næbkupering, adgangen til badevand og en stribe andre parametre. Det kan være svært at sætte sig ind i alle disse forhold som forbruger.

  Hertil kommer, at ænder med vidt forskellig opvækst kan blive solgt under det samme navn – både ”Anton” og ”Oscar” findes i flere udgaver.

  Dyrenes Beskyttelse guider til god dyrevelfærd

  Heldigvis er der gode tommelfingerregler at gå efter, hvis man vil have en and med god dyrevelfærd uden at bruge en masse tid på at studere forskellen mellem de enkelte opdræt.

  ”Går man efter ænder med vores mærke, ’Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse’, kan man være sikker på, at det er styr på dyrevelfærden,” siger Pernille Fraas Johnsen.

  Hun anbefaler også økologiske ænder, fordi de altid har gået ude og haft gode forhold. Danske ænder er ligeledes et sikkert bud – hvis de har gået ude.

  Til gengæld bør man gå uden om udenlandske berberiænder, da de bliver næbkuperet rutinemæssigt.

  ”Og så kan man altid orientere sig i vores guide, hvis man vil vide mere,” siger Pernille Fraas Johnsen.

  Dyrenes Beskyttelses andeguide er gratis og kan findes på organisationens hjemmeside: www.dyrenesbeskyttelse.dk/andeguide

 • De smukke klassiske glødepærer genopstårDe smukke klassiske glødepærer genopstår25-10-2016

  LED-lyspærer er en god og prisbillig lyskilde. Men det skarpe og kliniske lys gør, at det ikke er alle, der synes, at det er lige velegnet overalt i boligen. De savner den hyggelige glød og det varme skær fra den klassiske glødepære, som blev udfaset i 2012 og erstattet af LED-lyspærer. Eller også savner de ganske enkelt den gamle glødepæres smukke design. Men nu er den genopstået.

  Det er firmaet Klassiske Lamper, der via sin netbutik nu kan præsentere flere varianter og størrelser af den klassiske glødepære – med indbygget LED-lys. Og de fås med klart eller the-farvet glas.

 • Danmark havde minus inflation i september20-10-2016

  I september var inflationen i Danmark minus 0,3 pct. Både i EU og i euroområdet var inflationen 0,4 pct. Måneden før var inflationen 0,0 pct. i Danmark, 0,3 pct. i EU og 0,2 pct. i euroområdet. Den lavere inflation i Danmark end i EU skyldes især lavere priser på teletjenester. Fratrækkes energi og ikke-forarbejdede fødevarer, hvilket er en ofte anvendt indikator for den underliggende inflationstakt, var inflationen i september 0,0 pct. i Danmark, 0,7 pct. i EU og 0,8 pct. i euroområdet.

  Inflationen i Europa var i september højest i Norge med 4,1 pct. efterfulgt af Belgien med 1,8 pct. Inflationen var lavest i Bulgarien med minus 1,1 pct. og i Kroatien med minus 0,7 pct.

  Kilde: Danmarks Statistik

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!