Onsdag d. 8. december 2021 - �rgang 16

Vellykket distanceridestævne i Ranum

16-10-2021

Ranum Ridtet trak 102 ryttere og heste til start på distancer fra 5 til 55 kilometer.

Tekst & fotos: Per Lyngby

Ranum Rideklub stod lørdag som arrangør af et stævne, som trak deltagere fra hele Danmark. Klubben havde foruden en masse hjælpere i aktion også mange ryttere med på nogle af de 5 distancer, man kunne deltage i.

Nogle af deltagerne skulle særdeles tidligt op for at stille til start, da de første ekvipager blev sendt af sted allerede klokken 8. Formiddagen igennem blev rytterne sendt af sted i større eller mindre grupper. Forude vente rideture i smukke omgivelser, som bl.a. inkludere den nærliggende Vilsted Sø, og en strækning langs en forblæst Limfjord ved Vitskøl Kloster, som i denne weekend danner ramme om Middelalderdagene.

Dagens længste rute var på små 55 kilometer, og den kunne gennemføres med fri hastighed, da deltagerne her var rutinerede ryttere og heste. Modsat nogle af de kortere ruter, f. eks. 5 kilometer, hvor der var afsat en maks hastighed, således at heste og især ryttere, som indbefattede mange unge, ikke blev overbelastede.

Sikkerheden for såvel mennesker som dyr er i øvrigt i topklasse ved disse stævner, som afvikles under Dansk Rideforbunds regler og retningslinjer.

Der var således 3 dyrlæger til stede under hele stævnet, hvor alle heste gennemgik et tjek, før de fik lov at stille til start, Enkelte bestod ikke testen, og det kunne naturligvis fremkalde tårer hos en forventningsfuld rytter, men også en klar forståelse af, at hestene ikke skulle udsættes for strabadser i 2-3 timer, hvis de gik rundt med en skade eller skavank.

I stævneskeretariatet fangede Lokaltindblik.dk nogle af de omkring 30 frivillige, som var i aktion. Her kunne man fortælle, at deltagerne aldersmæssigt spreder sig fra ca 6 til 60 år, og at der ved dagens stævne var ruter på 55, 40, 28, 12 og 5 kilometer. Mere end 35 klubber stillede til start - flest på 12 kilometer, hvor 59 var tilmeldt. 

Udenfor stævnekontoret var der en lind strøm af ryttere på vej til dyrlægetjek, til start eller på vej i mål. På rideklubbens baner blev der varmet op til ridtet eller kølet ned med vand og gulerødder efter velgennemført ridt.

Kamp om VM- point

Et par mødre fra Kjellerup har netop sendt deres 13-14 årige døtre ud på 12 kilometer ruten. De fortæller, at de har taget turen til Ranum for at optjene point til en VM-konkurrence under Dansk Rideforbund. Konkurrencen er for hold på 6-8 ryttere, som ved at optjene point hen over året kan kvalificere sig blandt  de 20 hold, som til næste år skal deltage ved World Cup i Herning. Her kommer professionelle ryttere fra hele verden, og som et indslag ved stævnet dyster de 20 danske hold i 7 forskellige discipliner, som alle skal gennemføres på den samme hest for den enkelte rytter - undtagen i disciplinen "kæphest", hvor rytteren selv må lægge benkraft til spring over forhindringer..

"Det er rigtig godt for holdånden, at være med i kampen om VM-point, så vi står gerne tidligt op og tager turen her til Ranum for at sætte point på kontoen", lyder det fra de to Kjellerup-mødre.

Akkurat som Kjellerup-rytterne, er der mange, som møder op på dagen, men der er også deltagere, som har overnattet i området og haft deres heste opstaldet forud for Ranum Ridtet.

Ranum Rideklub forventer, at der også kommer lidt økonomisk udbytte af anstrengelserne, men det er ikke den primære grund til, at klubben har bidt an med distance stævnet, som allerede tidligt var fuldt booket:

"Det er mindst lige så vigtigt, at vi kan arrangere et godt stævne, og at vores medlemmer får en god oplevelse, uanset om de er praktiske hjælpere eller aktive deltagere i løbet", lød det fra en af de ansvarlige for det store arrangement.

Resultater fra Ranum Ridtet:

https://online.equipe.com/da/competitions/44178

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!