Mandag d. 28. november 2022 - Årgang 17

Vedligeholdelse af din bolig - hvad skal du holde øje med?

21-08-2020

Sponsoreret indhold

Boligejere har aldrig fri, eller har de? Bor du i hus, så føles det med garanti som om, at der altid lige er et eller andet projekt, som du burde få ordnet. Her kan det være en god idé at spørge sig selv, om det er en hasteopgave eller ren kosmetisk vedligeholdelse. Læs med og få et overblik over ting, som du skal ordne hurtigt, når du skal vedligeholde din bolig - og hvilke du til gengæld kan springe over.
 
Prioritér dine projekter
Hvis det skal være nemt og overskueligt at vedligeholde din bolig, er det en god idé at starte med helt at lade være med at reparere ting, du faktisk ikke behøver at reparere. Er der eksempelvis revner i en almindelig murstensvæg, behøver de ikke nødvendigvis at blive repareret med det samme. Men hvis der i stedet er revner i husets sokkel, så gælder det om at få det lavet hurtigst muligt. 

Det kan være svært at vurdere skader på et hus. Dertil kan det hjælpe at tænke på, om der er følgevirkninger eller ej. I sidste ende er det vigtigste at reparere dét, som kan udvikle sig til skader på andre bygningsdele. 

Utæt gummifuge
Opdager du en utæt gummifuge i din bruseniche, kan der potentielt set komme meget store vandskader. En god huskeregel er, at hvis du kan få fingeren eller en negl ind bagved gummifugen, så bør du udskifte den. Generelt set bør de skiftes hvert femte år, hvis man ikke passer godt på dem. 
Fugtskader

Ved ældre huse med rå beton omkring afløbene, som bliver udsat for konstant vand, vil der være risiko for fugtskader. Gulvet kan nemlig blive fugtigt gennem betonen, og fugten kan derefter sprede sig til ydervæggene og i værste tilfælde give skimmelsvamp. 

Derfor kan det være en god idé at udskifte afløbet til et nyt, lovligt afløb. I de værste tilfælde kan det også være nødvendigt at udskifte gulvet. 
Utætte vinduer eller punkterede ruder

Tjek om der er vinduer, hvorfra det trækker. Dette kan tjekkes ved at sætte et fyrfadslys i vindueskarmen og se om flammen “blafrer”. Ofte kan dette løses ved at lægge en gummifuge ind i vinduets fals. 

Er selve ruden i vinduet punkteret - dvs. har ruden et mat og fugtigt udseende - så isolerer den ikke så godt. Og så skal den skiftes. Du kan altid besøge www.bedst-billigst.dk for gode råd og ekspertviden, når det kommer til vedligeholdelse eller køb af nye vinduer

Hul i taget 
En utæthed i tagplader eller tagsten skal repareres med det samme, således at der ikke kommer vand ind i dit hus. Her er en liste over forskellige typer af tag, samt hvordan du skal forholde dig ved hver enkelt type. 

Ved tagpap
Hvis dit tag er lavet af tagpap, er det vigtigt at holde øje med såkaldte dampbuler. Dampbuler er, når tagpappet har løsnet sig eller buler op, og det er et tegn på en potentiel utæthed. en enkelt dampbule er ikke farlig for taget, men flere kan resultere i, at taget skal udskiftes. 

Ved tegltag
Gamle tegltage skal vedligeholdes ved tagets understrygning. Understrygningen er den mørtel, der binder teglene sammen. 

I de fleste tilfælde kan du se understrygningen fra loftsrummet. Men ved nogle tegltag har overstrygning i stedet for understrygning, og her skal mørtlen vedligeholdes fra tagets overside. 

Ved eternittag
Både ved tegl- og eternittag er det vigtigt, at hvis noget er knækket eller revnet, skal det hurtigst muligt skiftes ud. 

Derudover skal du holde øje med hvide alger på dit eternittag. Hvis taget har mange hvide alger, kan det tyde på, at eternitten er blevet nedbrudt, og at det derfor er på tide med en udskiftning. 
 

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!