Mandag d. 28. november 2022 - Årgang 17

Værd at vide om holdingselskaber og hvorfor det kan være en fordel for dig

27-09-2021

Dette er sponsoreret indhold

Hvad er et holdingselskab?
Et holdingselskab er et selskab, der ejer andre selskaber. Forskellen er dog, at dette selskab ikke har nogen drift i sig selv. Et holdingselskab er den bedste løsning, hvis du gerne vil sikre din virksomhed i fremtiden. 

Hvad er et mellemholdingselskab?
Et mellemholdingselskab har den primære funktion at eje andre selskaber og/eller aktier. Det vil sige, at mellemholdingselskabet ikke udøver direkte økonomisk virksomhed, men kan bruges som et gennemstrømningsselskab. Det betyder, at ejerne af et selskab kan oprette et mellemholdingselskab mellem dem selv og selve selskabet, for at sikre økonomiske finanser uden at udbetale dem til sig selv, og dermed betale skat.

4 grunde til at du skal stifte et holdingselskab

1.    Du minimerer risikoen for tab
Hvis du stifter et holdingselskab, kan du sikre dine værdier i det selskab der har driften. Dermed kan du løbende overføre værdier fra en eller flere driftsselskaber til holdingselskabet. Hvis dit driftsselskab går konkurs, vil du på den måde udelukkende miste de værdier, der er i den berørte virksomhed.
Sagt på en anden måde; du kan opspare overskuddet i dit holdingselskab i stedet for det selskab der har driften, og dermed kan du sikre overskuddet, hvis der skulle komme problemer.
Hvis du ikke stifter et holdingselskab, og dit driftsselskab går konkurs, mister du det hele.

2.    Det forenkler generations- og ejerskifte
Hvis du på et tidspunkt beslutter dig for at sælge din virksomhed, kan det være en fordel at have et holdingselskab.
Den ene gode grund til dette er, at du har mulighed for at slanke dit driftsselskab inden du sælger, og dermed skal de nye ejere ikke betale for det eventuelle overskud, der er opsparet fra tidligere år.

Den anden gode grund er, at det kan blive nemmere at lave et generationsskifte. Dette kan lade sig gøre, fordi holding-strukturen, gør det muligt at lave skaffefrit frasalg, idet holdingselskabet betaler avancen.

Hvis du vil sælge dit driftsselskab, og du ikke har oprettet et holdingselskab, så skal du selv, som ejer, betale skat af avancen.
Vær opmærksom på, at når dit holdingselskab har ejet anparterne eller aktierne i dit anpartsselskab eller aktieselskab i 3 år, kan du sælge det uden at betale skat. Hvis du eksempelvis har stiftet et anpartsselskab for 50.000 kr., og 3 år senere vil sælge det for 1.050 mio. kr. skal du ikke betale skat af udbyttet på 1 mio. kr.
Du kan herefter spare penge op i et holdingselskab og efterfølgende reinvestere disse penge. Du kan også, mod betaling af udbytteskat, udbetale pengene privat til dig selv.
 
3.    Du kan få skattebesparelser
Skattemæssigt er der mange fordele ved at lave holding-struktur. Hvis du ejer et holdingselskab, der ejer et driftsselskab, kan du, efter du har betalt selskabsskat på 22% (2020), overføre værdien skattefrit til holdingselskabet.
Vær opmærksom på, at det er et krav, at dit holdingselskab ejer mere end 10% af selve driftsselskabet.
 
4.    Mere fleksibilitet ved flere ejere
Endnu en fordel ved at stifte et holdingselskab er, at der er mere fleksibilitet hvis der er mere end én ejer. Når der er flere ejere, kan der være forskellige behov for at udtrække penge af selskabet. Hvis I er flere ejere i et driftsselskab, skal I altid være enige om, hvor stort udbytte der skal trækkes ud til privatforbrug.

Denne enighed vil blive nemmere ved at stifte holdingselskaber. Hver af ejerne kan nemlig stifte et holdingselskab. Det kræver dog, at I træffer en fælles beslutning om, hvilket beløb der skal trækkes ud til hver af de respektive holdingselskaber. Derefter kan hver af ejerne selv beslutte hvilke beløb de vil trække ud af deres holdingselskab til privat brug.

Vær opmærksom på at du stadig skal betale udbytteskat af beløbet, som du trækker ud af dit holdingselskab, men skattesatsen er lavere. Hvis du er gift, skal du kun betale 27% af de første 100.000 kr. Herefter skal du betale 42% (2020) af resten.

Du bør, som læser, ikke lade artiklen stå alene i forhold til konkrete, juridiske problemer, men derimod søge individuel rådgivning i form af at konsultere en advokat. Vær også opmærksom på, at artiklen kan være forældet, også efter ganske kort tid f.eks. på grund af praksisændringer eller på grund af ændret lovgivning.
 

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!