Mandag d. 5. december 2022 - Årgang 17

Sådan vælger du løbesko

19-05-2021

Dette er sponsoreret indhold

At vælge løbesko kan være skræmmende: Utallige mærker, hundredvis af stilarter, forskellige niveauer af support, dæmpning og selvfølgelig alle disse farver. Vigtigt tip: Farve bør aldrig være den afgørende faktor. Så hvad er vigtigt, når man finder de bedste løbesko? Vi vil her tage et kig på nogle vigtige ting at overveje ved valget af løbesko.

Hvilke overflader løber du på?
Asfalt: Hvis du overvejende løber på hårdere overflader, skal du bruge løbesko, der giver lidt mere affjedring og kan håndtere den daglige slitage på en hård overflade.

Stier: Hvis du foretrækker stier og grusstier, vil du have en sko, der har stor trækkraft og beskytter dig mod sten, rødder, at glide og mudrede eller våde forhold. Det er også vigtigt at tænke over, hvor tekniske stierne du løber på er, og hvor ofte du planlægger at løbe på stier.

Løbebånd: Hvis du løber det meste af tiden på et løbebånd, bør valget ikke være for forskelligt fra sko, du bruger på asfalt, men med: den ekstra dæmpning af løbebåndet kan du muligvis vælge en lidt lettere eller mindre polstret sko, hvis den generelt har bedre pasform.

Hvilken type løb bruger du dine sko til?

Casual løb: Løber du et par dage om ugen, måske lejlighedsvis 5 km eller 10 km eller har du øje på en halvmaraton? De fleste løbesko vil være gode til disse aktiviteter. Standard-til-ekstra pude løbesko får jobbet gjort til dine daglige løb.

Langdistanceløb: Dæmpning kan være mere af en faktor, hvis du planlægger at løbe mere end 40-50 km om ugen. Især hvis du løber mere end 15 km i en given session. Du vil gerne være meget mere opmærksom på, hvad der er under dine fødder. Det er værd at bemærke, at sko kun har en levetid på 500-800 km, så det anbefales at rotere to par sko, når du træner ved flere kilometer, for at hjælpe med at forlænge dine skos levetid og reducere risikoen for skader.

Race og hurtigere løb: Du kan absolut stadig løbe hurtigt i standardsko. Men hvis du håber på at blive hurtigere, kan en lettere, mindre polstret sko være et bedre valg. En minimal sko har ikke så lang levetid som en mere standard løbesko. At have en lettere vægt sko til løb, tempoløb, intervaller og andre former for hastighedsarbejde er en fantastisk tilføjelse til din sko-rotation. Men hvis alt, hvad du gør, er korte, hurtige løbeture, er en letvægts- eller performance-løbesko måske alt hvad du behøver.
 

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!