Mandag d. 28. november 2022 - Årgang 17

Lermasker der renser og opfrisker huden effektivt

11-01-2021

Lermasker er en skøn form for hud-, hår- og kropspleje. Leret er opstået gennem naturlige processer, og det er derfor også både naturligt og sundt for din hud. Lær om ler og bliv klogere på, hvilken type ler, du skal vælge til netop din hud. Læs med her!

Kan du huske, da du var barn, og dine forældre blev trætte af dig, fordi du elskede at lege med mudder? Den gode nyhed er, at nu da du er voksen, er det helt i orden at lege med mudder. Faktisk er det direkte sundt for din hud og dit hår.
Mudder – eller mere præcist, ler – er en naturlig form for hud-, krops- eller hårpleje, og det er yderst rensende og effektivt. Du kan dog ikke løbe ud i baghaven med spand og skovl og grave din egen ansigtsmaske op, for det er slet ikke al ler, der kan bruges til pleje.

Faktisk kræver ler nogle helt særlige forudsætninger for at kunne anvendes som produkt. Og desuden er der mange forskellige lertyper, og nogle er bedre for netop din krop end andre. Derfor skal du kende dit ler, men når først du gør det, kan du både lave og købe nogle virkeligt lækre lermasker, der virker. 

Ler til hud, hår og kropspleje
Hvad for noget ler kan du så bruge til lækker wellness derhjemme? Vejledning til gode lermasker findes heldigvis mange steder, men overordnet kan det siges, at forskellige lertyper er gode til forskellige hudtyper.

Forskellige typer ler til kropspleje opstår på forskellige måder. Fx er grøn ler – som nok er den mest almindelige og efterspurgte type til pleje – karakteriseret ved, at det består af plantevækst eller havbund. Leret har været begravet og befundet sig langt nede under jorden i flere millioner år, og i denne lange tidsperiode har leret udvundet sine særlige, lækre egenskaber. 
På samme måde har rasul ler en helt bestemt proces bag sig. Det er en sammensætning af ler og lava, og det opstår i undergrunden i Marokko. Her gennemgår det en længere naturlig proces for at udvikle de mineraler, som er nam-nam for hud og hår. Det er faktisk lavaen, der tilfører leret netop disse egenskaber.

Hvilken type ler skal jeg bruge til lermasker?
Rosa ler, hvidt ler, gult ler og rødt ler har ligeledes behov for bestemte typer forhold for at blive til lermasker, der kan opfriske og rense vores hud. Og det vil sige, at de forskellige typer ler ender ud med hver deres helt unikke sammensætning af gode og nærende stoffer til din kropspleje.

Så hvad for en type ler skal du bruge til lige netop din hud og dit hår? Her er det især din hudtype, som du skal være opmærksom på. Nogle lermasker renser nemlig meget dybt, hvilket jo kan være enormt lækkert, men ikke nødvendigvis det bedste, hvis du har sart eller irritabel hud. 

Andre typer ler er mere milde og skånsomme, men renser derfor heller ikke så meget i dybden. Så det hele kommer ned til, at du skal afgøre, hvilken type maske, der passer til dig. Derfor har vi lavet et overblik over de forskellige typer af ler og deres egenskaber for krop, hud og hår.

Lermaske af grøn ler
Grøn ler er den mest efterspurgte og populære type af ler til masker. Den er karakteriseret ved at rense meget i dybden og er altså rigtig god, hvis du gerne vil have en dybdegående ansigtsrens. Omvendt skal du måske overveje det en ekstra gang, hvis din hud er mere sart i det, og dér kan det være godt at stifte bekendtskab med nogle af de andre typer af ler.

Lermaske af gult ler
Færre kender til masker af gult ler, og det er egentlig en skam, for gult ler er faktisk godt til rigtig mange hud- og hårtyper. Den er super god til hårkur og generel hårpleje, og den er også mildere, så du skal ikke bekymre dig, hvis din hud er mindre hårdfør. 

Lermaske af rasul ler
Rasul er også én af de slags ler, som ikke er nær så udbredt og anerkendt, som den burde være - den fungerer nemlig også rigtig godt til mange forskellige ting. Det er den mest anderledes lertype, fordi den er fremstillet af lava og ler, og derfor er dens egenskaber også ret unikke. Blandt andet kan du få den i form af små sten i stedet for det velkendte pulver. Desuden kan den bruges som hårkur, fx i stedet for en almindelig hårvask med shampoo.

Lav din egen lermaske
Der findes også andre typer af ler, blandt andet hvidt ler og rødt ler. Ligesom de andre lertyper har de nogle særlige egenskaber og fordele, som er værd af kende. Det er en god idé at kende dit ler, såvel som din egen krop og dens behov. 

Men når du er nået så langt, er der sådan set bare tilbage at få fat i en lækker maske. Du kan både købe lermasker og lave dem selv, og du kan finde masser af opskrifter rundt omkring på nettet. Enjoy!
 

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!