Mandag d. 28. november 2022 - Årgang 17

Guide: Sammenlign lån og spar penge

22-02-2020

Står du og skal låne penge? Synes du, at det er en jungle at finde rundt i de mange forskellige lån, der findes – både gennem banken og online? Især onlinelån er vundet frem de seneste år, og derfor er der nu flere låneudbydere at vælge imellem end nogensinde før. Det kan gøre det svært at finde ud af lige præcis hvilket lån, man skal vælge, og hvad man skal være opmærksom på, når man vælger lån. Læs med her, hvor du får en guide til at finde det helt rigtige lån til dit behov.

Onlinelån eller banklån?
Det første du skal tage stilling til, når du skal vælge lån, er, hvorvidt du vil søge lån i banken eller over nettet. Der er en række fordele og ulemper ved begge låntyper, men generelt er det dyrere, hurtigere og nemmere at tage et onlinelån. Et banklån derimod er typisk billigere, men også sværere at blive godkendt til, ligesom der går længere tid, før du får pengene ind på kontoen. Onlinelån er typisk dyrere, fordi du låner uden sikkerhed, hvilket betyder, at du ikke skal lade din ejendom stå som garanti for banken, hvis betalingen ikke sker som aftalt.  

At finde det bedste lån online
Hvis du vælger at tage et onlinelån, så er der en række faktorer, som det er vigtigt, at du er opmærksom på. Det handler ikke om at tage det første, det bedste lån, for du kan spare mange penge ved at sammenlign lån, inden du vælger. Her er en liste over nogle af de ting, du skal holde øje med:
-    ÅOP – dette står for ’årlige omkostninger i procent’ og er altså vigtigt for at få et hurtigt og nemt overblik over, hvor dyrt lånet er at optage. Dette er både inkluderet renter og gebyrer og er derfor også afhængig af hvor lang din tilbagebetaling bliver. Du vil derfor typisk se, at det er angivet med en øvre og en nedre grænse. ÅOP er altså en nem indikator til at sammenligne de forskellige lån.

-    Det med småt – tit vil du finde en eksempelberegning af lånet, hvor både renter, gebyrer og ÅOP indgår, og hvor der er en udregning af, hvad omkostningerne vil kunne være, og hvad man i alt vil skulle betale tilbage. Dette kan give et mere håndgribeligt overblik over det enkelte lån.  
-    Løbetid – tilbagebetalingsperioden er vigtig at have for øje, når du skal vælge et lån, som passer dig. Nogle låntyper kræver en kort løbetid, imens andre tilbyder tilbagebetaling over en længere periode. Det kan blive dyrt, hvis du får undervurderet din mulighed for at betale pengene tilbage.

Herudover er det værd at nævne, at nogle låntyper tilbyder gratis lån – dvs. uden renter – i en vis periode, typisk den første måneds tid. Hvis du derfor ved, at du vil kunne betale lånet af inden for kort tid, så hav dette for øje. Det kan betale sig at bruge lidt tid på at spotte de ekstra services, når du vælger lån.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!