Torsdag d. 1. december 2022 - Årgang 17
Finn Engemann ved sin private drikkevandsboring i Oudrup

Finn må drikke vandet - lejer må ikke uden udvidet kontrol

15-11-2022

300 vandforsyningsanlæg i Vesthimmerland bliver nu afkrævet voldsomt dyre kontroller af vandkvaliteten. For Finn Engemann i Oudrup betyder det, at det kan blive svært at udleje nabohuset.

Tekst og foto: Jacob Dalgaard

For Finn Engemann i Oudrup kan en regning på 14.000 kroner plus moms for ekstra vandkontrol betyde, at hans nabohus kan blive svær at leje ud. Det er nemlig den pris han nu bliver pålagt for en udvidet vandkontrol fra hans drikkevandsboring. Han leverer nemlig vand til nabohuset, som han købte for et par år siden og nu udlejer til et ungt par. 

Det er en tolkning af drikkevandsbekendtgørelsen, der gør at Vesthimmerlands Kommune nu begynder at håndhæve kravet om udvidede drikkevandskontroller hvert 3. år hos Finn Engemann og omkring 300 andre mindre vandforsyningsanlæg i kommunen. Finn Engemann leverer udover til sig selv kun til nabohuset, og han har derfor kontaktet kommunen for at høre, om det virkelig kan passe, og det kunne det.

Udover en udvidet prøve hvert 3 år, skal han have lavet en mindre prøve hvert år. Samlet løber prøverne op i over 17.000 kroner plus moms over en treårig periode. 

- Det er jo en dejlig nem måde at få hevet nogle penge ind på, eller så må det være fordi, de vil de private brønde til livs. Men det kniber jo også lidt med de offentlige, siger Finn Engemann. Han får i dag taget prøver hvert 5. år, og hans drikkevand overholder alle krav. De nye regler har han meget svært ved at se logikken i.

- Jeg må godt drikke vandet selv og give det til mine gæster, og jeg må også godt levere vand til naboen uden at skulle lave udvidet drikkevandskontrol, hvis de køber huset. Men fordi jeg ejer nabohuset skal jeg lave den udvidede prøve, siger Finn Engemann, der har svært ved at se den dybere mening med den lovgivning. 

En anden nabo i Oudrup har også egen drikkevandsboring, og de leverer også vand til en nabo, som selv ejer deres hus. Derfor er de ikke omfattet af en udvidet drikkevandskontrol.

Men for Finn Engemann vil regningen betyde, at den ekstra omkostning skal læsses over på lejeren i nabohuset. Det vil medføre en huslejestigning på 600 til 700 kroner om måneden, og så kan det blive meget svært at leje huse ud på landet, vurderer han.

Kommunale politikere beder folketingspolitikere om hjælp 

Allan Ritter Andersen (K), formand for Teknik- og Miljøudvalget i Vesthimmerland, er lige som sine kolleger i udvalget bekymret for, hvad de øgede kontroludgifter får af konseskvenser i de tyndt befolkede områder. 

- I udvalget har vi blot haft sagen på dagsordenen som en orienteringssag, da vi ikke har indflydelse på lovgivningen. Men vi har alligevel valgt at reagere ved at medlemmerne hver især tager kontakt til deres reskeptive repræsentanter i Folketinget, siger formanden, som selv har bedt sin byrådskollega Henrik Dalgaard gå videre med sagen gennem AgriNord. 

Derudover tages der kontakt til Kommunernes Landsforening. 

Allan Ritter Andersen påpeger, at en ændring af drikkevandsbekendtgørelsen skal komme fra Folketinget, da Vesthimmerlands Kommunes fremgangsmåde baserer sig på afprøvet praksis fra nabokommunerne samt en række klagenævnsafgørelser.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!