Mandag d. 15. august 2022 - Årgang 17

Vesthimmerlandske spejdere på landslejr

29-07-2022

Kommunen har i denne uge en lille filial ved Roskilde

Tekst & foto: Per Lyngby  

32.000 spejdere fra Danmark og 53 andre lande er i denne uge samlet til Spejdernes Lejr 2022 i Hedeland ved Roskilde. Blander de mange deltagere er også en flok vesthimmerlændinge fra de blå spejdere i Farsø og Aars og de grønne i Vegger, Farsø, Vestrup, Havbro, Ullits og Aalestrup.

De fleste spejdere ankom til Roskilde lørdag, hvor der skulle etableres lejrpladser med teltslagning, bålsted og meget andet. Udgravning af fedtfælder blev lidt af en udfordring i den hårde sjællandske jord, hvor der tidligere har været grusgrav som nu er reetableret til en smukt rekreativt naturområde, hvor der bl.a. er en skibakke. Der var også her på bakken, at åbningsceremonien fandt sted. 

De otte grupper fra Vesthimmerland bor på en samlet lejr, hvor kommuneflaget vajer i rafteflagstangen. Lejren ligger i underlejr Roskilde, som er en af de tre underlejre eller bydele, der er i lejren foruden lejre til hjælpere. Midt i lejren ligger et stort centerområde med infotelt, pressetelt, supermarked og ikke at forglemme to store telte med spejder- og friluftsgrej, hvor spejdernes skejsere bliver brugt flittigt. Skejsere er lejren valuta, og deltagerne er alle forsynes med armbånd med en chip, således at betalingen finder sted med armbåndet, som forældrene hjemmefra kan indsætte flere skejsere på, hvis behovet skulle opstå.

Ugen igennem er der en lang række aktiviteter i såvel lejrområdet som i omegnen, bl.a. i Roskilde Domkirke og ved vikingemuseet i domkirkebyen.

Traditionen tro er der i den vesthimmerlandske lejr en leg, som går ud på at finde og gemme "Stubbe" - en lille træstump med et malet ansigt. Den gruppe, som har Stubbe, må gemme ham, men så han er synlig, og så må de andre grupper ellers gå på jagt efter ham og evt. snuppe ham i et ubevogtet øjeblik. Stubbe har allerede skiftet bosted adskillige gange under lejren - den grupper, som har ham, når lejren slutter, må beholde ham.

Vejrmæssigt har ugen været rimelig god for spejderne, som dog oplevede en kort men hektisk storm mandag aften, hvor kraftige vindstød hærgede telte og løsøre på pladsen, inden det satte ind med regn.

Tirsdag var der fornemt besøg af borgmester Per Bach Laursen (V), som sammen med ca. 80 andre borgmestre fra hele landet var inviteret til at besøge lejren. Borgmesteren besøgte naturligvis kommunens lille, lokale aflægger i Roskilde, hvor der blev hilst på og talt med spejdere og ledere, ligesom der var en stor konference med deltagelse af alle borgmestrene.

Lejren fortsætter til søndag, hvor spejderne igen vender snuden mod det vesthimmerlandske med rygsækken fuld af gode oplevelser.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!