Mandag d. 18. juni 2018 - Årgang 13

Vesthimmerlandske forfatterspirer belønnes i Farsø

20-04-2017

Unge med skrivelyst og talent hyldes fredag den 28. april på Johannes V. Jensen Museet i Farsø. Det er kulminationen på museets skrivekonkurrence for skoleelever i Vesthimmerlands Kommune, hvor der i år har været rekord i antallet af unge, der har sendt historier og noveller til museet med rod i den himmerlandske muld.

Sort mørke, stilhed, et glimt efterfulgt af et øresønderrivende brag. Går verden under? Rammes den mon af en naturkatastrofe? Et andet sted er en dreng ved at udforske sin egen seksualitet. Han overvejer, om han mon er biseksuel og et tredje sted er et ungt menneske ude på en lang rejse for at genfinde sin far.

Det skorter hverken på fantasi eller fortælleevne hos de unge i området, det kan Johannes V. Jensen Museet konstatere efter, at de nu for fjerde år i træk har opfordret skoleelever fra 8. til 10. klasse til at skrive en novelle og sende den ind til museets skrivekonkurrence.

"Hvert år overraskes vi af det talent, der er her", siger museumsleder Sara Linderoth Bouchet, der i år modtog ikke færre end 53 bidrag til konkurrencen fra adskillige skoler i kommunen.

Ungt tankespind
”Det er et privilegium at læse de unges noveller, at få et lille indblik i deres tankeverden, ” siger forfatter Pia Grandjean Odderskov, der sidder i dommerpanelet sammen med museumslederen, konsulent Gitte Petersen og forfatter Knud Sørensen, der i 2014 fik Akademiets Store Pris for sit forfatterskab.

"Der er en sprudlende fantasi, men man fornemmer også mere dystre miljøbeskrivelser", siger Knud Sørensen, der har siddet i dommerpanelet siden begyndelsen, og derfor har læst langt over hundrede fortællinger om alt fra spæde forelskelser, anoreksi, skilsmisser og mobning, til dybe venskaber, røverier, mord og fantasy- inspirerede indslag. Genremæssigt er der også en god spredning med alt fra poetiske og eftertænksomme tekster til historier fuld af action, humor, fremdrift og handlekraft.

Laurbær, hæder og kolde kontanter
Kulminationen på konkurrencen er festdagen fredag den 28. april, hvor vinderne skal hædres. Vinderen af 1. pladsen bliver laurbærkranset, men de fire bedste noveller får pengepræmier. Der er festtaler, musikalsk indslag fra Kulturskolen, og så flages der i Farsø, mens der bydes på vin og kanapeer til gæsterne.

Vække læse- og skrivelysten
Museets formand Hans Støttrup Jensen glæder sig over den store opbakning til konkurrencen. Konkurrencen har udviklet sig til en kunstnerisk scene i Vesthimmerlands Kommune, hvor unge forfatterspirer får mulighed for at prøve talentet af. ”Det er vores ambition med konkurrencen, at vi skal styrke de unges interesse for litteratur og udvikle deres lyst til kreativ skrivning” udtaler Hans Støttrup.

"Vi er meget taknemmelige for alle bidragene. Der var adskillige gode og forskelligartede historier imellem, og det var af samme årsag svært i år at finde de fire vindere", understreger Sara Bouchet, der håber på mindst lige så stor tilslutning til konkurrencen næste år, og meget gerne med bidrag fra alle skolerne i Kommunen. I samme åndedrag opfordrer hun skolerne til at benytte museets skoletjeneste, hvor der blandt andet tilbydes gratis, spændende omvisninger, undervisning og skriveværksted.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!