Torsdag d. 28. oktober 2021 - �rgang 16

Theresa kravlede op i et træ og undgik skattelettelse

26-09-2021

Vesthimmerlændingene skal fortsat betale 26,3 procent i kommuneskat til næste år. SF stillede et ultimativt krav om ikke at sænke skatten for at være med i budgetforliget for 2022.

Af Jacob Dalgaard

Især Det Konservative Folkeparti ville gerne have haft sænket skatten i Vesthimmerland med 0,2 procent, men Henrik Dalgaard havde ikke held til at overtale SF's forhandler, Theresa Berg Andersen. Venstre kunne endda have gået med til en lille skattelettelse på 0,1 procentpoint, sagde Kurt Friis Jørgensen på et pressemøde efter forliget, men SF'eren stod fast.

- Her var en mulighed for, at vi kunne komme lidt ned med skatteprocenten, sagde en ærgerlig Henrik Dalgaard, der var uforstående overfor, at Theresa Berg Andersen ikke kunne se lyset i at give de vesthimmerlandske skatteborgere en skattelettelse på 60 millioner kroner. Tilmed en skattelettelse, som på grund af særlige regler mestendels ville blive finansieret af staten.

Men Theresa Berg Andersen havde stillet det som et ultimativt krav, at skatten ikke skulle sænkes. Dels fordi det er bedst at kræve pengene ind til velfærdsydelser i fællesskabets navn, og dels fordi statens delvise finansiering af en skattelettelse om nogle år vil blive udfaset, og så vil Vesthimmerlands Kommune mangle pengene. 

Christiansborgretorik

Henrik Dalgaard kalder det Christiansborgretorik, når Theresa Berg Andersen går til budgetforhandlinger med ultimative krav og på den måde sætter sig op i et træ. Han håber ikke, den facon er kommet for at blive i den vesthimmerlandske kommunalpolitik, påpegede han. 

Men Theresa Berg Andersen har i et læserbrev her på Lokaltindblik.dk slået fast, at efterårets træer er fine at sidde i, når missionen lykkes. 

Skattelettelser er en konservativ mærkesag, og selv om Venstre i år var åben overfor at tage en lille flig af trykket, så var det ikke på ingen måde hjerteblod for det liberale parti. For i følge Kurt Friis Jørgensen har partiet også bemærket, at statens kompensation for de manglende skatteindtægter udfases i løbet af de næste fire år.

Vesthimmerlands Kommune sænkede fra 2021 skatteprocenten fra 27 til 26,3, og det niveau fastholdes altså i 2022. Grundskyldspromillen fastholdes på 7,2 for landbrug og 22,82 for øvrige ejendomme. Kirkeskatteprocenten er også uændret på 1,18. 

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!