Torsdag d. 28. oktober 2021 - �rgang 16
Theresa Berg Andersen, byråds- og folketingspolitiker

Theresa går efter max indflydelse

01-04-2021

Hun er viceborgmester i Vesthimmerland og hun vikarierer i Folketinget. 42-årige Theresa Berg Andersen fra Vilsted er blevet fuldtidspolitiker, men hun vil være med, hvor hun får indflydelse. Ellers giver det ikke mening for hende.

Tekst og foto: Jacob Dalgaard

Hvad kommer først - kommunalvalg eller folketingsvalg? Svaret kender vi ikke, men det kan blive ret afgørende for Theresa Berg Andersens fremtid i politik.  

Hun har nemlig sagt ja til at stille op til Folketinget for sit parti SF, og skulle Mette Frederiksen finde på at udskrive valg, inden kommunalvalget den 16. november, så kan et godt valg til Theresa Berg Andersen betyde, at SF må kigge sig efter en anden spidskandidat til kommunalvalget.

Nu skal man som skribent vægte sine ord med omhu i denne artikel, for SF'eren i Vilsted truer med at komme efter mig, hvis jeg ikke skriver noget ordentligt om hendes balancegang mellem landspolitik og lokalpolitik. Ganske vist ledsaget af et smil og et "god påske". Men det er en balancegang. 

Har ikke altid stemt SF

De to forestående valg vender vi tilbage til. For først skal vi spole tiden nogle år tilbage. Tilbage til 2011 eller 2012. Dengang var Theresa Berg Andersen menig borger i Vilsted, der tilfældigvis havde børn i samme skole som daværende folketingsmedlem Pernille Vigsø Bagge. 

- Pernille ringede en dag og sagde, at hun havde fået en lys idé. Hun ville være borgmetser i Vesthimmerland, og jeg skulle hjælpe hende ved at stille op på SF's liste, mindes Theresa Berg Andersen. Med Pernille som stor stemmesluger blev Theresa trukket ind i byrådet med sine 99 personlige krydser.

Nu var Theresa Berg Andersen pludselig blevet lokalpolitiker. Og det for SF, som ellers ikke var et parti hun havde noget særligt tilhørsforhold til - og ikke altid havde stemt på. Politik var slet ikke et tema i hendes familie.

Trods et rekordvalg til SF i 2013, der gav partiet fire mandater i byrådet, så blev hendes første fire år som lokalpolitiker en ørkenvandring. SF blev holdt uden for indflydelse, og det er det, hun ikke ønsker skal gentage sig. 

Da Pernille Vigsø Bagge senere ønskede at skifte byrådstaburetten ud med en prædikestol, overtog Theresa Berg Andersen hendes plads i Økonomidudvalget, blev spidskandidat og ved det seneste valg blev hun viceborgmester.

Lokalpolitik frem for Folketinget eller omvendt

Og så er vi tilbage ved emnet, hvor man skal formulere sig korrekt. For man skal holde tungen lige i munden, når man skal beskrive Theresas prioritet mellem byrådet og Folketinget. Der er nemlig nogle hvis'er og forudsætninger. 

Nok stiller hun op den 16. november for at blive genvalgt til byrådet - og gerne med mere end SF's nuværende to mandater. Målet er at få maksimal rød indflydelse på især velfærdspolitikken, og hun tager gerne borgmesterposten, selv om hun anerkender at kommunen næppe er rød nok til det. Men en af de rigtige udvalgsformandsposter kan også gøre det. Lykkes missionen, vil hun hellige sig byrådsarbejdet, hvor hun især vil kæmpe for børnene, de ældre og handicappede. 

Men ender hun udenfor en konstituering uden indflydelse, er hun ikke i tvivl. Så kan hun ligeså godt finde et andet sted at kæmpe kampen, og her er Christiansborg en god mulighed for at videreføre velfærdskampen.  

Et år som vikar

Theresa Berg Andersen var ved seneste folketingsvalg relativt tæt på at få plads på Christiansborg. Partifællen Lisbeth Bech Poulsen fik dog 129 flere stemmer. Sidstnævnte er lige nu i gang med sin anden barselsorlov i indeværende periode, og det har givet Theresa Berg Andersen nyttige erfaringer som folketingspolitiker, idet hun begge gange er trådt til som barselsvikar.  

Det har næppe gjort hendes chancer for at vinde sit eget mandat på Borgen ringere. Men hun kommer ikke til at praktisere både som folketingspolitiker og byrådsmedlem en gang mere. Det bliver enten eller, siger hun.

Hun hælder mest til det borgernære, som her i Vesthimmerland, hvor man får en snak med folk nede i byen. På Christiansborg er man meget alene i en stor, uforsonlig egoverden, siger hun. 

Uforsonligt har det også været i byrådet. Men det er blevet bedre under Venstres borgmester Per Bach Laursen, erkender hun. Men nogle gange føler hun stadig, at hun taler for døve øren overfor den borgerlige fløj i byrådet, så Theresa Berg Andersen er langt fra i mål med sin politiske, røde dagsorden i Vesthimmerland. Der er mere at kæmpe for påpeger hun.

Lumme er så "tålle"

Al den politik tager tid og kræver også af omgivelserne. Men her føler Theresa Berg Andersen sig priviligeret. Hendes mand Thomas har hun kendt siden de begge var 16. Hun kalder ham "Lumme" og han er et "tålle" væsen, som hun siger. Når hun er ved at eksplodere og give op efter et politisk rivegilde, beder han hende om lige at sove på det. Og det hjælper hver gang.

"Lumme" er det stabile omdrejningspunkt i Theresa Berg Andersens liv, der ellers startede noget omtumlet. I sin barndom oplevede hun at flytte 15 gange og skifte skole 5 gange.

- Jeg havde en mor og en far, der gjorde alt det bedste, de kunne. Spørgsmålet er blot, om det var godt nok. De elskede os stort, men jeg tror ikke, det er sundt at flytte så mange gange som barn, siger Theresa Berg Andersen, der som SF' er blevet formet af sin opvækst. Måske er det netop derfor hun kerer sig ekstra meget om børn og unge og udsatte grupper. 

Det nedlagte, velholdte landbrug i midten af Vilsted er blevet det fysiske bevis på, at Theresa har fået et fast holdepunkt i livet. Med "Lumme" og svigerforældrene et par huse længere henne ad vejen er der skabt stabilitet, og døtrene Alberte og Frida på henholdvis 17 og 15 år har aldrig boet andre steder.

- Det har betydet alt for mig, at have en fast base for børnene, og de har farmor og bedstefar tæt på og den anden bedstefar i Løgstør, og selv om jeg tit er ude, så er jeg jo aldrig mere end 8 tryk væk på telefonen, siger Theresa og fremhæver også sine fantastiske kammerater, der står der, bare hun knipser.

Selv mener Theresa ikke, hun vil gøre sin omgangskreds nogen tjeneste ved at trappe ud af de mange ting, hun roder sig ind i - både i politik og forenings- og bestyrelsesarbejde; jeg ville være ulidelig at være sammen med, hvis jeg ikke deltog i den slags, erkender hun.

Men om det bliver i Folketinget eller i byrådet, hun de kommende år kæmper for SF, ja det har vi stadig til gode at få svar på.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!