Onsdag d. 28. september 2022 - Årgang 17

Povl Dissing mindes ved sangaften i Løgstør

21-09-2022

Povl Dissing delte vandene med sin musik og sin sangstemme. Men på tirsdag vil han være centrum for en sangaften i Løgstør Sognehus.

- Vi vil med afsæt i Dissings egne ord, stykke en fortælling sammen om sangerens liv. Citaterne er mest hentet fra bogen ”Vi har sunget, vi har grædt, vi har grint” – en samtalebog, som udkom for nogle år siden, med Povl Dissing og Benny Andersen som hovedpersoner. Vi vil fra Dissings repertoire synge nogle af Benny Andersens sange, som de står trykt i Højskolesangbogen. Desuden skal vi høre tre af Dissings egne visetekster, som jeg vil forsøge at prøve kræfter med, fortæller organist Asbjørn Høgholm, som vil lede aftenen.

Udover at synge Benny Andersens tekster, skrev Dissing selv en lang række sange. De er lige så fine som Benny Andersens digte, om end noget anderledes - kendetegnet ved mange sanseindtryk og bogstavrim. Publikum skal blandt andet høre Dissings vise med omkvædet ”Når den unge vin blomstrer,
så gærer de gamle druer”, inspireret af det fine samarbejde Dissing havde med sine sønner.

Visen beskæftiger sig med den eviggyldige tematik: hvordan skal det mon gå, når mit livsværk videreføres af yngre generationer? – og som regel går det jo godt, om end måske anderledes end forventet.

Sangeren Povl Dissing døde som bekendt 18. juli efter at have været på (fortrinsvis) visescenen i mere end 50 år. Mest kendt er han nok for det langvarige samarbejde og venskab med Benny Andersen, hvor han for det meste fortolkede Benny Andersens fine tekster. Senere kom samarbejdet med sønnerne Rasmus og Jonas Dissing.

Alt i alt har Povl Dissing ikke været bange for at kaste sig ud i nye projekter. Eksempelvis samarbejdet med norske Brass Brothers og salmesamarbejdet med de norske musikere; organisten Iver Kleive og guitaristen Knut Reiersrud. Bare for at nævne to. Dissing har altid stået for visefortolkninger med en enestående, original og inspirerende behandling af det danske sprog.

Sangaftenen i Løgstør Sognehus byder også på en kaffepause, hvorefter der bliver mulighed for at komme med egne sangønsker fra
Højskolesangbogen.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!