Onsdag d. 28. september 2022 - Årgang 17

Ny fuldautomatisk tanksprøjte taget i brug i Løgstør

21-09-2022

Der er kommet nyt grej på Falckstationen i Løgstør, hvor en ny tanksprøjte i går blev sat i drift.

Tekst og foto: Jacob Dalgaard

De 15 brandmænd på stationen i Løgstør har fået en meget tidlig julegave i år. En helt ny tanksprøjte er kommet til, og den afløser den gamle, som er fra 1999.

Og det er noget et kvantespring, der er sket. Den nye brandbil er topmoderne, og det kræver kun et tryk på en knap, uanset om man skal have stigen ned fra taget eller en håndvask med varmt vand frem eller noget helt tredje. Alt udstyr i bilen er nyt, og det betyder, at også alt værktøj er skiftet ud til batteriværktøj. 

Tankkapaciteten er øget til 4.300 liter vand, hvilket er 1.900 liter mere end den gamle kunne laste. Slangerne kan også nå meget længere, og så er der bare mere plads og bedre udstyr til de seks brandmænd, der er plads til i bilen.

Sat i drift 20. september

Det er tre uger siden, tanksprøjten kom til Løgstør. Men det har krævet en del oplæring at kunne bruge den og dens mange funktioner. Derfor er den først blevet sat i drift nu, fortæller Mogens Schultz, der er stationsleder i Løgstør. 

Det skete helt præcist i går klokken 16, hvor den blev sat ind i beredskabet - klar til at køre ud på den første opgave, når den måtte komme. 

Bilen er en Volvo på 18 tons med 430 hk. Den gamle sprøjte havde 225 hk, så også motorkapaciteten er opgraderet betydeligt. Den er dog begrænset til at kunne køre 90 km/t. Kun når den kører med udrykning kan den køre hurtigere.

Prisen på et sådant køretøj ligger i omegnen af 3 millioner kroner. Det er Beredskab Nordjylland, der har indkøbt bilen, mens Falck som samarbejdspartner varetager driften. 

Udover Løgstør har stationerne i Aalborg og Støvring også fået en tanksprøjte magen til.

Der er ikke plads til Julemanden 

Mogens Schultz er begejstret for den nye tanksprøjte og dens enorme udstyr. Han siger, at borgerne i Løgstør nok vil kunne se bilen køre adskillige ture i byen den første tid, for at brandmændene kan blive dus med alle de tekniske finesser.

Og her bringer vi lige en advarsel. Bilen har to sirener. Den ene er ganske almindelig, men den anden er meget kraftig og kan bruges i situationer, hvor det er nødvendigt at skabe plads til udrykningskøretøjet.

For Mogens Schultz bringer det nye vidunder blot et enkelt problem med sig: Der er ikke plads til Julemanden på taget. Derfor skal den gamle juletradtion omkring Juleskibets ankomst til Løgstør gentænkes, for her plejer Julemanden netop at blive fragtet op i Løgstør centrum på taget af tanksprøjten. 

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!