Lørdag d. 13. august 2022 - Årgang 17

Næsborgbrevene beretter om den spanske syge

12-12-2021

Nærmest som en parallel til nutidens coronapandemi, udgiver Løgstør Lokalarkivs forlag en bog om, hvordan den spanske syge hærgede i Næsborg og omegn for 100 år siden.

"Vi er næsten syge alle sammen af den spanske – i lørdags blev Thomas syg, i søndags Poul og i mandags Katrine Rønbjerg, i tirsdags Niels, i dag har Bisgaard og jeg været i sengen. Bisgaard kan slet ikke være oppe. Jeg har været oppe, men er ikke helt tilpas. Jeg mener dog, at det ikke skal blive slemt ved mig. Poul var mest syg. Vi havde doktor mandag aften til de tre første. Om natten var Poul meget syg. Jeg var oppe at se til dem om natten, men nu er de alle 4 bedre. Niels Steens pige kom på sygehuset i dag. Kær Laurits er meget syg. Doktoren har udtalt sig i dag om, han kunne vist ikke klare sig. Johan og Dorthe ved E Jensens er meget syge. Sadelmageren og konen er syge. Mads Magnus, Kresten i Haugaard - en af Wellings karle alle sammen af den  spanske sygdom. I Løgstør raser den i stor stil, hvor flere unge karle er døde, så skulle du få den da gå i seng straks. Det begyndte med karlene, nogle hoste, hovedpine, smerter i ryggen. Hos Bisgaard og mig har det begyndt med smerter i maven og hovedet. Poul havde en forfærdelig hovedpine i et par dage med høj feber 40,3 normal 37 til 37,4. Frederik er jo ene mand på gården, så jeg måtte have Hans Back ned at passe kreaturerne. Alt arbejdet står stille i denne uge, om vi så kan få begyndt igen i næste uge, vil tiden vise. Jeg tror ikke at Poul bliver til noget, for vi skal passe på  ikke de kommer for tidlig op igen."

Ovennævnte er citat fra et  af Næsborgbrevene, som for størsteparten er skrevet af Præstegårdsforpagter Lars Jespersen og hustru Anne Metine Jespersen i perioden 1918 – 1924.

Næsborgbrevene findes på Løgstør Lokalarkiv i kopiform. Brevene er skrevet under den epidemi – Den Spanske Syge – som ramte Danmark og dermed også Næsborg i perioden fra 1918 – 1920. Brevene beskriver på mange måder dagligdagen i Næsborg under Dan Spanske Syge.

Næsborggruppen, der består af Christian Mejdahl, Allan Grutt Hansen, Bent Hjort Knudsen, Jørn Nygaard Christensen, Bodil Klitgaard, Susanne Tvergaard og Gunnar Villumsen, har besluttet at udgive brevene i et mindre skrift på 44 sider. Brevene udgives på Løgstør lokalarkivs forlag. Prisen vil være lidt 75 kr. Der er denne gang ingen fondsfinansiering.

- Materialet er sendt til trykkeriet og vil være klar til salg inden jul. Vi planlægger at kunne sælge bogen/hæftet fredag d. 17. december i Tolstrup Forsamlingshus i tiden 14.00 – 16.00. Hvis der mod forventning skulle komme udfordringer vedr. modtagelsen fra trykkeriet – så følg Lokaltindblik, siger Gunnar Villumsen.

Tidligere formand for Folketinget, Christian Mejdahl har skrevet forordet til skriftet.

Bogen kan forudbestilles. Se mere her.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!