Onsdag d. 28. september 2022 - Årgang 17
Morten Hahn fortæller om Vitus Bering

Morten Hahn fortæller om Vitus Bering

12-09-2022

Det er en af de helt tunge indenfor dansk og international maritim historie, der kommer på besøg i Folkeuniversitetet i Vesthimmerland onsdag 21. september.

Her skal Morten Hahn fortælle om Vitus Bering, der var leder af den længste største og mest ambitiøse europæiske opdagelsesrejse.

 Morten Hahn har skrevet en lang række bøger, bl.a. ”På zarens befaling,”, der udkom på Gyldendal i 2018. Samme år var Hahn medtilrettelægger af DR-serien ”Ekspeditionen – I sporet på Vitus Bering.”

Han har tidligere været direktør for Fiskeri- og Søfartsmuseet samt seniorforsker ved Center for maritime og regionale studiet ved Syddansk Universitet. Og så er Hahn i øvrigt født og opvokset i Fjerritslev – og har de seneste år været medlem af Limfjordsmuseets bestyrelse.

I årene mellem 1725 og 1743 gennemførte det russiske imperium to ekspeditioner tværs gennem Sibirien til Kamtjatka og det nordlige Stillehav. Den første ekspedition fra 1725-1730 havde karakter af en ren flådeoperation, mens den anden ekspedition fra 1733-1743 blev historiens hidtil længste og største europæiske opdagelsesrejse. 

Lederen for begge ekspeditioner var den danskfødte søofficer Vitus Bering, der kun 22 år gammel var trådt i russisk tjeneste i 1703. Berings talent for ledelse, logistik og organisation havde bragt ham i spil som leder af ekspeditionerne. På zarens befaling lykkedes det ham trods umenneskelige vilkår at gennemføre de stort anlagte ekspeditioner, der bibragte betydelige videnskabelige resultater og positionerede det russiske rige som Stillehavsmagt.

Det foregår i festsalen på Ranum Efterskole onsdag 21. september kl. 19-21 og koster 90 kr.
 

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!