Søndag d. 11. april 2021 - �rgang 16

Millioner på vej til Vesthimmerland for salg af HMN GasNet

15-03-2019

På et ekstraordinært møde i går har HMN Naturgas´ repræsentantskab godkendt salget af datterselskabet HMN GasNet til Energinet. Salgsprisen er 1,809 milliarder kroner, som Vesthimmerlands Kommune som medejer får andel i.

Naturgas kan lune i radidatoren, men for Vesthimmerlands Kommunes vedkommende vil naturgassen de kommende år lune i pengekassen. Kommunen er nemlig én af de 57 ejerkommuner i Nord- og Midtjylland samt hovedstadsområdet, der ejer HMN Gasnet, som nu har solgt selskabet til det statslige selskab Energinet.

Vesthimmerlands Kommunes andel er udregnet til at blive 22,7 millioner kroner. Pengene kan udbetales som et engangsbeløb mod at erlægge 60 procent i afgift til staten. Det er dog mere sandsynligt, at Økonomiudvalget vil vælge at deponere beløbet på en lukket konto og få beløbet udbetalt i rater over 10 år. Således skal der kun betales 20 procent i statsafgift. Der vil dermed blive frigivet et årligt beløb på 1,816 millioner kroner.

Jens Lauritzen (V) var udsendt som Vesthimmerlands repræsentant på repræsentantskabsmødet, og han fortæller, at der var mødt pænt flere frem end de nødvendige 2/3 af ejerkommunerne. Og alle fremmødte stemte ja til at godkende salget.

Salget af HMN GasNet til Energinet blev godkendt af energi-, forsynings- og klimaministeren samt af en enig bestyrelse i HMN Naturgas forud for offentliggørelsen af handlen lige før jul. Siden er handlen blevet godkendt af konkurrencemyndighederne og nu altså også af HMN Naturgas´ repræsentantskab.

Energinet, der er en selvstændig offentlig virksomhed under Energi-, forsynings- og klimaministeriet, køber dels det fysiske gasledningsnet, som fordeler og distribuerer gas til en kvart million forbrugere i hovedstadsområdet og i Nord- og Midtjylland, dels virksomheden HMN GasNet P/S med dens cirka 250 medarbejdere. Efter handlen er alle de store danske gasdistributionsselskaber nu samlet under statslige vinger.

Med salget af HMN GasNet er der kun to datterselskaber tilbage under HMN Naturgas I/S, nemlig HMN Biogas ApS og HMN Gastankstationer ApS. Hertil kommer en række juridiske og økonomiske forpligtelser. Der skal nu laves en plan for den fremtidige håndtering – eventuelt salg/afvikling – af disse aktiviteter, og på længere sigt også en afvikling af HMN Naturgas-koncernen. Administrerende direktør Susanne Juhl og økonomidirektør Anders Nørskov fortsætter med at stå i spidsen for aktiviteterne i HMN Naturgas og flytter efter eget valg således ikke med over til Energinet-regi.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!