Søndag d. 11. april 2021 - �rgang 16

Lene har lært at tackle sin depression

09-02-2017

I haven hos Lene Nøhr i Farsø er der gråt og diset en eftermiddag i februar, men man fornemmer, at solen er ved at få magt og kan bryde igennem når som helst. Sådan er det også med Lene, der er sygemeldt med depression, men har fået hjælpen til at tackle depressionen ved hjælp af andre i samme situation.

Lær at Tackle Angst og Depression
Lene deltog i kurset Lær at Tackle Angst og Depression på Sundhedscentret. Underviserne er frivillige, der selv haft angst og depression, og det er netop det, der gør kurset til noget særligt. ”De ved, hvad man taler om. De har selv følt det på egen krop, og det giver mere tillid, så man tør lukke mere op”, siger Lene om instruktørerne og de andre deltagere på kurset.

Hjælp og støtte til at komme i gang
Og netop forståelse for, hvordan det er at have en depression, er vigtig. Omverdenen har let ved at fordømme en, når det ikke kan ses, at man er syg.

”Det var helt uoverskueligt for mig at vaske vinduer og handle ind. Alle dagligdagsting er svære, fordi man er synlig - og man har netop IKKE lyst til at være synlig. Depressionen gør, at man lukker sig inde, og ingen energi har. Derfor var det så godt, at vi på kurset sammen lavede handleplaner med konkrete mål for, hvad vi ville gøre for at få det bedre fra uge til uge. De ting, der var så svære, blev lettere når man fik sagt det højt og kunne høre, at andre havde det præcist på samme måde. Vi kunne hjælpe og støtte hinanden og dele vores positive erfaringer.”

Tilbage på arbejde
Lenes depression opstod i forbindelse med et langvarigt og uvist forløb for at finde en diagnose på en fysisk sygdom. Hun var blevet færdig som Social- og Sundhedshjælper og blev sygemeldt. Nu er hun startet op i virksomhedspraktik 20 timer om ugen, og er stille og roligt på vej tilbage på arbejdsmarkedet.
”Jeg har fået andre tilbud i forhold til min sygdom, men det har været Lær at Tackle, der har rykket mest. Vi har fortsat med at mødes privat efter kurset var slut, og det håber jeg er med til at hjælpe mig helt ud af depressionen og tilbage på arbejde i det omfang min bindevævssygdom sarkodoise tillader det,” siger Lene.
 

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!