Onsdag d. 8. december 2021 - �rgang 16
FOTO: Jens Honore

Kulturministeren kommer på kanalbesøg i Løgstør

09-11-2021

Landets kulturminister, Ane Halsboe-Jørgensen, lægger vejen forbi Limfjordsmuseet. Formålet er at få en orientering om det ambitiøse kulturarvsprojekt: Reetableringen og funktionsgenoprettelsen af Frederik VII’s Kanal.

Ting tager tid og store ting tager længere tid. Denne lære kender man efterhånden temmelig godt på Limfjordsmuseet. I mere end et årti har man på museet arbejdet intensivt på at restaurere, reetablere, bruge og bevare det fredede fortidsminde Frederik Den VII's Kanal. De seneste tre år er der dog for alvor kommet skred i sagerne. I 2018 traf et enigt byråd en principbeslutning om at arbejde aktivt for genåbningen af Frederik Den VII’s Kanal. Den næste store milepæl blev nået i 2019, da et enigt byråd besluttede at garantere for projektets fremtidige drift. Dermed er den kommunale opbakning ikke blot en leg med
ord, men så reel at projektet nu kan tage fat i de store fonde.

Lige nu er man inde i en positiv dialog med Kystdirektoratet og Slots- og Kulturstyrelsen omkring myndighedsdelen. Med kulturministerens besøg håber man på Limfjordsmuseet også at vække en statslig interesse for projektet.

Enderne mødes
Det er formanden for kultur- og fritidsudvalget, Asger Andersen (A), der har fået mødet i stand, og på Limfjordsmuseet er det svært at få armene ned.

- Vi er altid taknemmelige for at få lov til at vise vores visioner og resultater frem for landets kulturminister. Men jeg kan da ikke komme uden om, at det her er noget helt særligt i forhold til timingen. Vi står lige nu i en situation, hvor enderne er ved at mødes. Og i en situation, hvor målstregen kan skimtes, kan en statslig interesse i projektet meget vel blive det afgørende puf i ryggen. Sammen med kommunen er vi forberedt til fingerspidserne med styr på driften, det tekniske, tidsplanerne, budgetterne og projektbeskrivelserne - og så har vi sammen med kommunen udviklet et projekt, der både gavner det fredede fortidsminde og områdets unikke natur. Fortæller museumsdirektør Anders Bloksgaard begejstret.

Håber på statslig engagement
Det er ingen hemmelighed, at man satser på en række af landets mest betydningsfulde fonde vil gøre den afgørende forskel i kanalprojektet. Samtidigt håber man også på, at kanalprojektet kan finde en plads på en fremtidig finanslov. Indtil nu er det ganske vist aldrig lykkes Vesthimmerland at finde vej til finansloven, men med kanalprojektet, der både rammer fortidsmindebevaring, naturpleje og ikke mindst indlysende løsninger på presserende og kendte udkantsproblematikker øjner man rimelige chancer.

Ifølge museumsdirektør Anders Bloksgaard er det ikke blot projektet, men også metoden, der er unik. Det er ganske simpelt ikke set før, at man genindfører den oprindelige funktion i et fredet fortidsminde med det formål at bevare det for eftertiden. Værktøjet er dermed en reaktivering af stedbundne potentialer, der går mere end 150 år tilbage. Og de stedbunde potentialer omkring Frederik VII’s Kanal er simpelthen så unikke, at de ikke kan kopieres - i det mindste ikke i dansk målestok. Slutter Anders Bloksgaard

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!