Onsdag d. 28. september 2022 - Årgang 17
Hans Grishauge i den gamle frimenighedskirke, der er blevet til et kulturhus

Kulturfolk har overtaget Søttrup Frimenighedskirke

10-02-2018

Kim Sjøgren og vidunderbarnet Stefan er nogle af navne, der optræder i Kulturhus Søttrup, som har indrettet sig i den nedlagte frimenighedskirke i Hornum.

Tekst og foto: Jacob Dalgaard

Der var efterhånden ikke flere tilbage i frimenigheden i Søttrup Frimenighedskirke, og præstegården blev solgt for nogle år siden. Derfor kom frimenighedskirken i Jernbanegade i Hornum gennem 6-7 år til at stå ubenyttet hen, indtil en gruppe lokale borgere tog initiativ til at finde ny anvendelse af bygningen, der er fra 1904.

Én af dem er Hans Grishauge, der sammen med sin kone Kirsten og to andre lokale ægtepar fik overdraget kirken af frimenighedskirkens bestyrelse for at omdanne det til et kulturhus. Med fulgte kapitalen fra salget af præstegården. Til gengæld har kulturhuset forpligtet sig til at passe den tilhørende kirkegård.

Så sent som i går blev der foretaget en bisættelse i kulturhuset, der stort set ser ud, som den altid har gjort. Men så vidt Hans Grishauge er orienteret, er der kun en enkelt person mere, der er blevet lovet jordfæstelse på kirkegården, som løbende vil blive udlagt i græs i takt med at gravstederne nedlægges.

Kulturen rykker ind

I løbet af 2017 har den private gruppe arrangeret flere kulturelle arrangementer, og i onsdags var der foredrag med den lokale sognepræst Inge Frandsen, der fortalte om sine oplevelser som feltpræst i Kosovo.

Flere kulturelle aktiviteter er på tapetet i løbet af foråret. Blandt andre kommer professor i violin og kammermusik, Kim Sjøgren, den 30. maj, og det ser ud til, at det også lykkes ham at få vidunerbarnet Stefan med. De to vandt DR's musikkonkurrence "Vidunderbørn" i 2017.

Når forårsprogrammet er afviklet drømmer Hans Grishauge om at få taget de gamle bænke ud af kirken og få dem erstattet med løse møbler og et lille køkken, så der kan laves en kop kaffe. Kirkens orgel er forgæves forsøgt solgt, men det forholdsvis nye alterbillede af Erik Heide er der ingen planer om at røre ved.

Indtil nu har folkene bag kulturhuset bekostet isolering af loftet og bygget et podie til de optrædende i huset, som har plads til 150 mennesker.

Søttrup Frimenighedskirke var en del af Vesthimmerlands Frimenighed, der bestod af to kredse. Den anden var Løgstør, som også er blevet nedlagt.

Næste arrangement i Søttrup Kulturhus er den 7. marts, hvor Peter Abrahamsen kommer og synger sange af Jeppe Aakjær og Kaj Munk med flere.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!