Tirsdag d. 18. januar 2022 - Årgang 16
Fotoet er af Tolstrup by, som er en del af Næsborg Sogn

Kom gennem Næsborgs historie på en aften

20-10-2021

Museumsdirektør ved Vesthimmerlands Museum, Broder Berg, sætter tirsdag d. 2. november professionelle historiske øjne på Næsborgs historie. Arrangement er en opfølgning på bogen ”Næsborg Sogn – et glimt af udviklingen”, som udkom i efteråret 2020.

Broder Berg, som er en glimrende historiefortæller, vil med sin faglige baggrund og indsigt sætte egnens historie ind i et større historisk perspektiv. Broder Berg vil sætte ord på de arkæologiske fund i området, forbindelsen mellem Aggersborg og Næsborg, samfærdslen i området, udskiftningen, udflytningen, fra fæstebonde til selvejerbonde, husmandslovgivningens konsekvenser for sognet, andelsbevægelsens indtog i området og de folkelige bevægelser, som har præget området.

Efter at Næsborgbogen så dagens lys, er der fremkommet en del interessante historiske dokumenter om Næsborg – en hel del breve skrevet af præstegårdsforpagteren i 1919 og 1920. Her får vi en glimrende indsigt i, hvordan den spanske syge har påvirket lokalområdet.

Jørgen Brøndlund Nielsen har i ”Samlinger til Jydsk Historie og Topografi” fundet Laurits Engelstofts rejseiagttagelse i Jylland i året 1805. Laurits Engelstoft var søn af Christian Lauritsen Engelstoft, som var præst i Næsborg i perioden  1786 – 1803. I denne rejsebeskrivelse nævner Engelstoft bl.a. udfordringerne i forbindelse med udskiftningen.

Arrangementet er kommet i stand i et samarbejde med Næsborg Menighedsråd, Tolstrup-Næsborg Borgerforening og Løgstør Lokalarkiv. Arrangementet  tager sin begyndelse i Næsborg kirke, hvor sognepræst Torben Haahr er nøglepersonen. Mødets 2. afdeling er henlagt til Tolstrup  Forsamlingshus, hvor Broder Berg udfylder den historiske ramme. 

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!