Onsdag d. 28. september 2022 - Årgang 17

Ildsjæle vil skabe oplevelseshave ved friplejehjem

06-02-2018

Et længe næret ønske om at lave en oplevelseshave i tilknytning til Friplejehjemmet Hesselvang, er nu begyndt at spire i Hvalpsund i et såkaldt ildsjæleprojekt.

Under etableringen af Friplejehjemmet blev der for cirka 4 år siden tilkøbt ekstra jord i form af en stor kuperet grund med skråninger til udvidelse af udearealerne. En del af denne grund var for mange år siden Hvalpsund by´s anlæg.

Hesselvang ønsker nu med anlæggelse af oplevelseshaven at genetablere det gamle anlæg som et nyt samlingspunkt for byen. Ideen er kort og godt også at udvikle og inspirere til nye samværsformer og aktiviteter i naturen.

Den gode ånd og atmosfære, der hersker i og omkring Friplejehjemmet, skal gerne munde ud i en invitation til fælles oplevelser, aktiviteter og samvær for hjemmets ældre beboere, frivillige, byens borgere, børn og unge samt medarbejdere til Friplejehjemmet. Målet er også at få mere udeliv og rehabilitering i de ældres hverdag og få skabt fællesskaber og relationer på tværs af generationer i lokalområdet.

Plantegningen til oplevelseshaven er udført af landskabsarkitekt Helle Nebelong, der lægger op til et bæredygtigt naturmiljø med maritimt præg, inspirerende til leg og bevægelse og nye samværsformer, hvor man i haven kan gå på opdagelse.

Foruden de små bygninger og hytter i haven, som hver især har et formål, er der talrige elementer der binder hele området sammen. Grønne oaser, rislende vandløb ned over skråningen med kildeudspring på den højeste udsigtsplads, et lysthus til ro og fordybelse eller en god snak, omkranset af sommerfugle- og rhododendronbuske. Musikrum, havedam med guldfiskesøjle, pergola, bålhytte med udekøkken, shelter´s, brændehuggeplads og bålsted. Handicapvenlige stiforløb, legeområde med spændende aktivitetsmuligheder for børn og voksne og en eventplads, hvor kun fantasien sætter grænser.

Pladsen kan være et område åben for ”events”, som byens borgere måtte ønske til forskellige arrangementer, eller måske har Veteran traktorklubben lyst til at udstille deres flotte maskiner, gamle håndværksting, dans under åben himmel eller en campingvogn med fortelt kan slås op så børn og ældre kan knytte bånd.

Oplevelseshaven vil blive beplantet med forskellige vækster, som er velkendte for at vække minder. Duftende-, smukke-, velsmagende planter, prydbuske, bærbuske og en frugtlund. Bi- stader der kan give liv til afgrøderne i haven. Masser af løgplanter i plænen og måske en lille blomstereng.

Initiativtagerne fra Friplejehjemmet ser meget frem til projektet bliver en realitet, men der forestår et meget stort planlægningsarbejde, som lige nu er af teknisk art i forhold til at søge fondsmidler i ildsjæleprojektet Underværker.

Underværker.dk er et spændende landsdækkende projekt, der opfordrer ildsjæle i udkantsområderne til at søge midler ud fra at man i første omgang opretter sin bæredygtige idé, og dernæst sørger for at få så mange som muligt til at støtte projektet på deres hjemmeside. Når disse krav er opfyldt, kan projektet så endelig gå videre via den konkrete ansøgning til en bedømmelseskommité. 

Deadline er allerede 14. februar, så initiativtagerne har travlt og håber, der er rigtig mange fra lokalområdet der støtter op om ideen ved at gennemse projektet på Underværker.dk.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!