Fredag d. 14. december 2018 - Årgang 13
Praktikcenterleder Asger Andersen (t.v.) forklarer Mette Frederiksen og Palle Jensen, at der er mangel på lærlinge i Vesthimmerland.

I Vesthimmerland er der mangel på lærlinge

14-11-2017

I Danmark er der mangel på lærerpladser. Men i Vesthimmerland er problemstillingen lige omvendt. Her mangler lærlingene.

Tekst og foto: Jacob Dalgard

På Erhvervsskolerne Aars står praktikcenterleder Asger Andersen med 50 ubesatte praktikpladser, og der er ingen lærlinge til at udfylde pladserne. Det er den problematik, som de vesthimmerlandske virksomheder for tiden står med i en tid, hvor det også er svært at skaffe uddannet arbejdskraft.

Asger Andersen forklarede situationen til Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, da hun mandag var på besøg på erhvervsskolerne. Hun kunne konstatere, at situationen i Aars dermed adskiller sig væsenltig fra det øvrige Danmark, hvor der er mangel på praktikpladser.

- Når nu der er praktikpladser i overskud i Vesthimmerland, kunne andre måske overveje at flytte efter at få pladserne, opfordrer Mette Frederiksen.

Asger Andersen siger til Lokaltindblik.dk, at en del af problemet ligger i folkeskolen, hvor de erhvervsfaglige fag som eksempelvis sløjd er blevet til valgfag, som bliver helt nedlagt, hvis der ikke er elever nok på holdene. De unge mennesker bliver med andre ord  ikke stimuleret nok i folkeskolen til at vælge de erhvervsfaglige retninger, mener Asger Andersen.

I år valgte 18,5 procent af de unge i Danmark at tage en erhvervsuddannelse. Målet er at nå op på 30 procent på landsplan. Ifølge Erhvervsskolerne Aars' direktør, Ulf Givskov Bender, skal man nok overveje, at hæve procenten til eksempelvis 45 i et område som Vesthimmerland for at dække efterspørgslen på lærlinge.

Ulf Givskov Bender påpeger også, at mange unge nærmest per automatik vælger de gymnasiale uddannelser. Man er nødt til at kigge på både behov og ønsker, når de unge skal vælge en ungdomsuddannelse. Han understøtter sin påstand med, at 20 procent af de unge, der starter på en erhvervsuddannelse i Aars, allerede har en gymnasial uddannelse.

Palle Jensen, socialdemokratisk spidskandidat ved kommunalvalget i Vesthimmerland, har ikke den forkromede løsning, men han siger, han er parat til at kigge på muligheder, der kan rette op på skævheden.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!