Mandag d. 23. maj 2022 - Årgang 17

Stor interesse for talende huse

20-06-2013

Næsten 70 interesserede mødte op for at høre fortællinger om de gamle huse i Farsø.

Tekst og foto: Per Lyngby

Interessen var overvældende stor, da Lokalhistorisk Forening for Farsø og Omegn inviterede på byvandring, hvor der blev sat fokus på husene i byens hovedgade. Undervejs lagde HP Sauer og Ole Jensen fra lokalarkivet stemmer til husene, som dermed fik fortalt om deres anvendelse og beboere gennem tiden.

De 70 deltagere hørte om det gamle sygehus i Nørregade, som i dag rummer lejligheder.  Lidt længere mod nord boede en af byens originaler “Kanalje-Frederik”, som ernærede sig som klunser og meget andet. Et andet hus havde været urmagerforretning i en lang årrække - ejerens borgerlige navne, var der ikke mange som kunne huske, men urmagerens lokale øgenavn “Bette-dik” kunne flere nikke genkendende til. Mange af husene i hovedgaden er i dag boliger, men rummede tidligere erhverv af mange forskellige slags. Man kunne således få udpeget, hvor der tidligere havde været mælkeudsalg, cafeteria, skobutikker, vaskerier, øldepoter og meget andet.

Efter næsten to timers travetur med lokale fortællinger, kunne man slutte af i bygningen Torvet 1, hvor lokalhistorisk arkiv har til huse. Her fortsatte snakken over en kop kaffe, og HP Sauer benyttede lejligheden til at fremhæve to af de projekter, man bl.a. arbejder med for tiden. Det ene er at få adressen på bygningen Torvet 1 til at passe til navnet i stedet for som nu, at være Lille Torv 3. Sagen er netop nu til høring hos beboerne i området, og fra arkivets side forventer man, at den oprindelige adresse snart igen kommer til at gælde.

Relancering af  fantastiske dråber

Et andet projekt er relanceringen af “Kræn Spillemands Dråber”, som en anden af byens  originaler opfandt og fik stor succes med i det 18’ende århundrede. Dråberne kunne kurere mange ting, tandpine og kærestesorger blandt andet. Ja, selv den lokale læges hustru blev kureret af dråberne, da hun blev syg - og de skulle efter sigende også kunne hjælpe en lidt sløv dieselmotor i gang!

“Moderne lovgivning betyder, at vi ikke kan lave dråberne efter den oprindelige opskrift, da der bl.a. indgik æter, men vi har i samarbejde med Viskum Snaps ved Viborg fået udviklet en “Kræn Spillemands Bitter”, som indeholder mange af de ingredienser, som indgik i de oprindelige dråber”, fortæller HP Sauer.

Man nåede ikke hele den 2 kilometer lange hovedgade igennem onsdag aften, så der er lagt op til en hyggelig fortsættelse, når der senere på året igen inviteres til fortælling om de gamle huse og deres beboere i Farsø.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!