Mandag d. 15. august 2022 - Årgang 17

Historisk aften gennem Vilsted

17-06-2022

Juni måned er kulturarvsmåned i Vesthimmerland, og tirsdag aften fulgte 32 deltagere med på en historisk rundtur i Vilsted.

Vilsteds historie har en del at byde på, og den blev der øst ud og vist frem af tirsdag aften med Anne Marie Andersen fra Vitskøl Kloster som guide. 

Turen startede ved Vilsted Kirke, hvor guiden fortalte om kirkens oprindelse og tidligere ejerskaber. På kirkens parkeringsplads fortalte hun om den kopi af Vilsted Tingsted, som der er rejst i kampesten på foranledning af Christian Kollerup.

Et stenkast derfra ligger Stenhaven, som blev genindviet i 2019. Stenskulpturene er udført af Jens Christian Grønning Simonsen i 1940'erne, og består af småsten, som han hentede på cykel på stranden ved Vitskøl.

Efter den helt unikke historie om Stenhaven, gik byturen videre til Møllegården, hvor deltagerne hørte om den og om vandmøllens placering. Men også om, hvordan man engang gravede en ny år, så Møllesøen kunne udtørres.

På aftenens omkring 3 kilometer lange byvandring nåede man også omkring udkigspunktet på Volles Bakke og madpakkehuset ved Vilsted Sø, inden den lærerige aften sluttede med kaffe i Café Skovhuset på Vitskøl Kloster.

Byvandringen var arrangeret af Søbyernes Visionsråd og var en del af programmet i kulturarvsmåneden, hvis fyldige program kan ses her. 

I morgen er der blandt andet en gratis guidet tur for børn på Aggersborg, hvor museumsunderviser Malene Højrup Pedersen vil fortælle om vikingetidens storhed på stedet.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!