Mandag d. 15. august 2022 - Årgang 17

Gammel spisestue skal give turister en særlig oplevelse

27-06-2022

Limfjordsmuseet har fået foræret en mere end 100 år gammel og komplet spisestue med mågestel, sølvtøj og møblement, som har tilhørt et ægtepar fra Løgstør.

Tekst og foto: Jacob Dalgaard

Idag er der premiere på en ny lille turistattraktion i Lendrup. I det østlige af de to kanalbetjenthuse, er der indrettet en komplet spisestue, som har tilhørt tidligere lods Lars Simonsen Jeppesen og hans hustru, som var født Mariane Kirstine Mikkelsen. Parret blev gift i 1918. De havde begge sparet cirka 1000 kr. op, så den ene betalte for en spisestue og den anden for et soveværelse, som stod i Fjordgade 21 i Løgstør fra 1925 til 1960, hvor Lars Simonsen Jeppesen døde. 

Parrets barnebarn har for nyligt overdraget den komplette spistestue til Limfjordsmuseet, Samlingen består af et bord med hollandsk udtræk, 8 stole, stor skænk, lille skænk og et anretterbord. En terrin har overlevet fra 1918 og ligeså bryllupstelegrammerne fra brylluppet 22. november 1918 afholdt under “den spanske syge“, så gæsterne skulle have adgangskort med. 

Spisestuen så de i et katalog hos bådebygger Karl Poulsen, Løgstør. Den er i mørkbejset egetræ og med facetslebne glas i lågerne på skænken. Alle beslag er i kobber og lavet af gørtler Olsen Aalborg, som var bror til Lars Jeppesens stedmor Emilie Jeppesen.

Kaffeture til kanalbetjenthusene

Den fine stue er nu reetableret af Limfjordsmuseet i et rum i en af kanalbetjenthusene i Lendrup. Museumsinspektør Jake Hubert Gardiner fortæller, at genstandene ikke er registrerede museumsgenstande, og det betyder, at tingene gerne må bruges. Limfjordsmuseet vil derfor arrangere guidede ture fra Løgstør til Lendrup, hvor man kan købe kaffe og sætte sig ind i den gamle stue.

Stuen indeholder også et omslag med alle bryllupstelegrammerne fra Mariane Kirstines og Lars' bryllup, som blev holdt den 22. november 1918 på Højskolehjemmet "Himmerland" i Løgstør.

Medmindre det truende uvejr i dag forpurrer planerne, vil det første hold gæster blive sejlet ud til den gamle spisestue i dag. 

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!