Torsdag d. 1. december 2022 - Årgang 17
ARKIVFOTO: Asger Andersen fik ikke held af at få byrådet til at lægge større pres på fjernvarmeselskaberne

Flertal vil ikke presse fjernvarmeselskaber yderligere

25-11-2022

En lang række gaskunder i Vesthimmerland skal ikke forvente at få fjernvarme rullet ind i deres huse. Socialdemokrat forsøgte ellers med at lægge mere pres på fjernvarmeværkerne.

Af Jacob Dalgaard

Som tidligere omtalt her på Lokaltindblik.dk er det kun Ullits og Fandrup blandt  kommunens gasopvarmede områder, der kan se frem til fjernvarme, fordi Farsø Fjernvarme arbejder på at komme de to landsbyer til undsætning med en transmissionsledning. 

Det er status i den varmeplan, som Vesthimmerlands Kommune har på vej ud til de gasfyrede boliger i kommunen. En plan, som kommunen er pligtig til at lave som følge af regeringsaftalen "Danmark kan mere II" fra april 2022, der blev lavet for at blive uafhængig af russisk gas. 

Men Theresa Berg Andersen fra SF er ikke tilfreds med det brev, som de pågældende borgere i december kan se frem til om deres muligheder for fremtidig varmeforsyning. Eller rettere mangel på muligheder. Det må vi kunne gøre bedre, sagde SF'eren på sit sidste byrådsmøde i går, hvor hun i det mindste efterlyste informationsmøder, hvor borgerne kan orienteres ig om alternativer til naturgas.

Hun lovede, at hun nok skal gøre, hvad hun kan på Christiansborg, men hun opfordrede også formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Allan Ritter Andersen, til at lægge pres på fjernvarmeselskaberne og borgmesteren til at lægge pres på Christiansborg for at nå længere ud med fjernvarme til de økonomisk belastede gaskunder. 

Socialdemokratiets gruppeformand Asger Andersen fulgte op med et konkret forslag i byrådssalen om at byrådet skal opfordre fjernvarmeselskaberne til at få lavet nogle samfundsøkonomiske beregninger på at få udvidet forsyningsområderne. 

Det forslag irriterede tydeligvis Allan Ritter Andersen, som gentog, at kommunen har været i dialog med fjernvarmeværkerne. Derfor forventer han heller ikke, at en ny opfordring vil ændre billedet af, at landsbyer som eksempelvis Vilsted og Salling må forvente en tilslutningspris på omkring 200.000 kroner, hvis der skal udrulles fjernvarme. 

- Husk fjernvarme er ikke det eneste lyksalige. Der findes også mange andre gode løsninger, sagde Allan Ritter på mødet. 

Den vej ønskede SF's Jane Bonnerup også at gå ud af. Hun foreslog, at tage små energifællesskaber i landsbyerne med som et element i varmeplanen. Det kan være termonet eller en mindre vindmølle, som holdes internt i et mindre område, så det ikke belaster elnettet. 

Om det bliver en del af varmeplanen, må den nærmeste fremtid vise. Men Asger Andersens forslag om at presse fjernvarmeselskaberne yderligere blev nedstemt med et flertal på 15 mod 8, mens 3 undlod at stemme. 

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!