Fredag d. 26. februar 2021 - �rgang 16

Flertal vender tommelfingeren nedad til møller i Malle

12-12-2019

Et flertal i Økonomiudvalget sagde onsdag aften nej til at arbejde videre med planer om at rejse fire store vindmøller i Malle.

Lokalt har der været indædt modstand mod Vollesbak Vindmøllelaugs planer om at rejse fire store vindmøller i Malle. Politisk har der også været modstand, da flere partier hurtigt tonede rent flag og erklærede, at de helst så møllerne hen, hvor peberet gror.

Men den seneste måneds tid har der været usikkerhed om, hvilken vej flertallet ville tippe, idet de to store partier Venstre og Socialdemokratiet ikke ville melde noget ud på forhånd. Men i aftes var sagen på dagsordenen i Økonomiudvalget, hvor medlemmerne bekendte kulør. Kun Venstres to medlemmer, Per Bach Laursen og Kurt Friis Jørgensen, stemte for at gå videre med mølleplanerne.

58 høringssvar viste overvejende modstand mod møllerne, og selv om der fra Christiansborg er nye regler på vej, som blandt andet kan give naboer til vindmøller en årlig skattefri kompensation på 5000 kroner og eller mulighed for at sælge sin ejendom til projektet, så flyttede det ikke den skptiske holdning til møllerne i Malle hos Allan Ritter Andersen fra Det Konservative Folkeparti.

- Vi har diskuteret. om vi skulle udsætte sagen og afvente de nye regler. Men hvis det indebærer, at der skal opkøbes 10, 12 eller 14 ejendomme, så bliver det alligevel aldrig til noget, og så er der ingen grund til at give nogen falske forhåbninger, siger Allan Ritter Andersen. 

Borgmester Per Bach Laursen erkender, at han er i mindretal i Økonomiudvalget, og sagen har også skabt uenighed internt i Venstre. Han synes heller ikke projektet er det mest fantastiske, men han lægger vægt på, at alle regler er overholdt i ansøgningen fra Vollesbak Vindmøllelaug.

Hvis flertallet imod møllerne i Malle som forventet også er til stede i byrådet om en uge, så mener Per Bach Laursen, at det må afføde en debat om kommuneplanen fra 2017. Den udpeger blandt andet området i Malle som vindmølleområde. 

- Hvis man siger nej til vindmøller, så må vi overveje at tage en timeout i forhold til de udpegede vindmølleområder for ikke at spilde folks tid. Samtidig vil vi også gerne sende et signal til rgeringen om, at den må finde på noget bedre til at kompensere naboer til vindmøller, siger Per Bach Laursen.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!