Tirsdag d. 11. maj 2021 - �rgang 16

Farsø Skole får igen millionpræmie

02-11-2019

Farsø Skole har nu for andet år i træk vundet en andel af regeringspuljen til elevløft i folkeskolen. Eleverne på skolen har igen i år præsteret rigtig godt til folkeskolens afgangsprøver, hvilket betyder, at Farsø Skole får 1,3 millioner kroner.

Af Jacob Dalgaard

Farsø Skole i Vesthimmerlands Kommune var én af de skoler, der blev udvalgt til et fagligt løft af Undervisningsministeriet, da skolen i skoleårene 2014/2016 havde en høj andel af elever, der forlod 9. klasse uden at have opnået mindst 4 i dansk og/eller matematik. I disse tre år havde Farsø Skole 34 % af eleverne, der fik under 4 i dansk og/eller matematik.

I projekt fagligt løft skal skolen over en treårig periode sænke andelen af fagligt svage elever med 15 procentpoint. Hvis skolen løfter eleverne 5 procentpoint hvert år, udløser dette årligt en præmie på 1,3 millioner kroner. Dette er udgangspunktet for skolens arbejde med at reducere antallet af fagligt svage elever. 

Målet for Farsø Skoles elever denne sommer var, at andelen af elever, der får under 4 i gennemsnit i dansk og/eller matematik skulle være under 24 % for at få andel i puljen. Det viste sig ved prøvernes afslutning, at blot 17 % har under 4 i gennemsnit, og dermed var præmien i hus igen i år.

Mærkværdig gulerodstænkning

I torsdags skulle byrådet formelt modtage pengene fra staten og give dem videre til Farsø Skole. Det skete dog ikke uden kommentarer.

Venstres Lars Andresen ønskede Farsø Skole tillykke med resultatet:

- Det viser, at hvis man løfter i flok, kan det lykkes at lave gode resultater. Den logiske konsekvens er, at vi nå får udbredt den viden, vi har fået på farsø Skole, til kommunens andre skoler.

SF's Niels Heebøll var knapt så begejstret for ordningen.

- Det er en mærkværdig ordning. Det er en slags gulerodstænkning, hvor folk åbenbart kun laver et godt stykke arbejde, hvis der venter en ekstra belønning, sagde Heebøll og fortsatte:

- Det giver unødigt fokus på eksamenskarakterer, men vi ved strengt taget ikke, om det også løfter deres generelle egenskaber.

Den bemærkning fik SIgne Nøhr fra Det Konservative op af stolen:

- Jeg køber ikke den med, at elever ikke lører noget på vej til eksamen. Ellers får man simpelthen ikke en god krakter, sagde hun.

Også Rasmus Vetter (S) gav sit besyv med og bemærkede, at han håber, at skolen begynder at gøre børnene dygtige længe før 9. klasse.

Penge brugt til ekstra hænder

Dermed stoppede debatten, og pengene blev skibet videre til Farsø Skole. Her har de seneste to års millionpræmier i følge Lene Juel Petersen fra kommunens børne- og arbejdsmarkedsforvaltning været anvendt til at sikre ekstra personale til at løfte undervisningen med flere timer i dansk og matematik for elever med udfordringer.

Desuden har der op til eksamenerne også været en støttelærer til stede på skolen, som ikke sender eleverne hjem på læseferie.

Den nye regering har afskaffet puljen med præmiepenge. Om det betyder afskedigelser på Farsø Skole, når der ikke kommer præmiepenge i 2020, kan Lene Juel-Petersen ikke svare på.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!