Lørdag d. 13. august 2022 - Årgang 17

Billedkunstprojekt på gymnasiet om vesthimmerlandske rødder

16-12-2021

De seneste fire uger har billedkunstholdet på B-niveau på Vesthimmerlands Gymnasium og HF sammen med deres lærer, Kirsten Sørensen, deltaget i et spændende projekt med to professionelle kunstmalere, Nina Rose Markvardsen, der er ansat som ungekonsulent ved Vesthimmerlands Kommune, og Anna Kathrine Trads Dalsgaard fra Contradst Studio.

Projektet har haft overskriften ”My Roots”. Gennem 4 undervisningsgange à tre timer er eleverne blevet coachet af de to unge kunstnere, og som kronen på værket kunne de onsdag den 15. december afsløre et stort kunstværk, som de sammen har skabt for hele gymnasiet.
Undervejs i forløbet er eleverne blevet introduceret til de to kunstneres værker og teknikker. Bl.a. har de lært om stencilarbejde.

Begge er autodidakte kunstmalere, og begge har rødder i Vesthimmerland. Desuden gælder det for både Nina Rose Markvardsen og Anna Kathrine Trads Dalsgaard, at de har fundet sig karrieremuligheder via Street Art. De skaber kunstneriske projekter for forskellige virksomheder, ligesom de deltager i sociale indsatser for kommuner og andre institutioner. I Aalborg, hvor de er bosat, har de været med til at bygge kunstneriske fællesskaber op.

Coachingopgaven med billedkunsteleverne på VHG var desuden en tilbagevenden til rødderne for begge kunstnere. Nina Rose Markvardsen kommer fra Overlade og Anna Kathrine Trads Dalsgaard kommer oprindeligt fra Vegger. Man har tidligere kunnet møde Anna Kathrine som livredder i svømmehallen i Aars. Hun blev student fra Vesthimmerlands Gymnasium og HF i 2015. Dengang turde hun ikke vælge billedkunst, men valgte i stedet musiklinjen. Siden har hun uddannet sig som grafisk designteknolog på UCN.

I slutningen af 2019 solgte hun sit første kunstværk, og siden er der kommet rigtig gang i forretningen. Bl.a. har hun, sammen med andre kunstnere, lavet en video for Adobe. Den fortæller om Aalborg og byens udvikling med streetart. Videoen bliver vist på en Adobe konference kaldet Adobe MAX. Heri fortæller de om galleriernes arbejde med international street art og viser lokale steder og kunstnere. For øjeblikket studerer Anna Kathrine innovation og entreprenørskab på Aalborg Universitet for også at have styr på økonomien i sin virksomhed.

Gymnasieelevernes oplevelse af forløbet    
Om formålet med projekt ”My Roots” siger de to kunstnere: ”Målet er at give eleverne en følelse af at have været med til at skabe noget større ud over sig selv, at lære om, hvordan muligheder kommer i mange forskellige former, om kraften i at gøre ting i fællesskab. Men vi håber mest af alt blot, at dette kan motivere til at holde fast i kreativitet og inspirere til at gå sin egen veje.”

Det må siges at være lykkedes. En af pigerne fra billedkunstholdet, Freja Bredfort Bjerge, udtaler således:

”Jeg synes, at det har været enormt spændende at arbejde med kunstnerne. Det har været ekstremt fedt at lære teknikker på en helt ny måde, som anvendes i Street Art kunsten. Det med at få undervisning af nogen, som ikke underviser direkte fra en bog, men fra hjertet af, er noget helt anderledes, og man lærer det på en helt anden måde. Vi har arbejdet med temaet ”My Roots”, da både kunsterne og alle de involverede elever har deres rødder i Vesthimmerland."

Maleriet
Det flotte resultat, der naturligvis fremstiller mennesket symbolsk som et træ med rødder, er nu placeret på 1. sal i fællesområdet, hvor det kan kommunikere med Poul Gernes’ kirsebærtræ på scenevæggen i stueetagen.

Udgiften til projektet har været på 25.000 kr. (til materialer og coach-honorar til Anna Kathrine Trads Dalsgaard). Pengene kommer fra kulturforvaltningen under Nina Rose Markvardsens stilling som ungekonsulent.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!