Onsdag d. 28. september 2022 - Årgang 17

Befolkningstilbagegang kan koste skoler

29-08-2022

Byrådet vedtog torsdag sin overordnede strategi for de kommende fire år. Særligt én ting bekymrer politikerne.

Af Jacob Dalgaard

"Vores Vesthimmerland 2022-2026" er en 17 sider lang strategi for, hvilken retning byrådet vil trække vores kommune i. Det er overordnede mål, som de fleste kan blive enige om, og det blev byrådet i torsdags. De konkrete tiltag til at nå målene kan vise sig at blive vanskeligere at nå til enighed om. 

I planen er der der fire overordnede områder, som byrådet vil fokusere på: 

Vores vækst
Vores fællesskaber
Vores børn og unge
Vores natur og grønne omstilling

Som grundlag for strategien har politikerne fået en række data, og særligt befolkningsudviklingen bekymrer. Over de næste 20 år forventes et fald på 5 % svarende til omrking 1700 borgere. 

- Det er jo katastrofalt, hvis det kommer til at ske. Det er den vigtigste opgave at gøre noget ved, og det må vi hjælp hinanden med, sagde Svend Jørgensen (K) på byrådsmødet. 

Bosætning har ellers været et fokuspunkt i hele Vesthimmerlands Kommunes 15 år lange eksistens, og de dystre udsigter fik SF's Rasmus Vetter til at varsle nye tiltag.

- Jeg tror, vi skal til at vende bøtten og nytænke, hvordan vi får nye til at flytte hertil, sagde Rasmus Vetter. De nye tanker kom han ikke ind på, men han luftede en mulig konsekvens af den nedadgående befolkningsudvikling: Der skal kigges på kommunens skolestruktur, fordi der er for få børn til de eksisterende skoler, sagde Rasmus Vetter. 

Og det synspunkt fik han opbakning i fra Lars Rem fra Nye Borgerlige. 

De store partier afholdt sig fra at kommentere skolestruktur under debatten i byrådet.

Signe Nøhr (K) konkluderede i stedet, at det bliver hårdt arbejde at arbejde med kommunens udfordringer, og hun foreslog, at byrødderne som et værktøj igen kigger på skatteprocenten, som De Konservative ønsker sat ned.

Men Socialdemokraternes Asger Andersen afviste invitationen. - At arbejde hen imod at blive en klimavenlig kommune, bliver meget mere afgørende for Vesthimmerland, end skattepolitik gør, sagde han.    

Vores Vesthimmerland 2022-2026 var i offentlig høring fra 4. april til 30. maj i år, hvor der kun kom 6 høringssvar. 

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!