Tirsdag d. 18. januar 2022 - Årgang 16

Alkohol og sociale medier er den største fare for unge

27-10-2021

I går blev der holdt en temadag for 148 elever i 8. og 9. klasse om de farer, de skal navigere i som unge mennesker.

Tekst og foto: Jacob Dalgaard

At være ung teenager har velsagtens alle dage været en farefuld færd, når man begynder at løsrive sig fra sine forældres trygge favn. Men Ungdomsskolen Vesthimmerland, SSP Vesthimmerland og nogle lokale Lions-klubber har alligevel gjort en ihærdig indsats for at hjælpe de unge mennesker i kommunens 8. og 9. klasser med at navigere uden om de mest åbenlyse faldgruber.

Med tre store temadage kaldet Rus II kommer de kommunen rundt til alle elever med foredrag og workshops, og den første fandt sted i Lanternen i går. I dag gentages temadagen i ALFA Musikhus i Aars og i morgen i Dr. Ingrid Hallerne i Farsø.

Misbruger på besøg

Temadagen i Lanternen blev indledt med et foredrag af Julius Mygind, der selv har været på stoffer. Han fortalte de unge elever om hans misbrug og den svære vej ud af det igen.

Men i følge Vehid Poskovic, SSP-ungeteammedarbejder i Vesthimmerland, er stoffer heldigvis ikke et voldsomt udbredt problem blandt 8. og 9. klasses elever i Vesthimmerland. Den største risiko i denne målgruppe er derimod alkohol og færden på de sociale medier, siger han.

Sexualister forbudt for voksne

Efter foredraget blev eleverne sendt ud på forskellige workshops for at møde andre sider af virkelighedens verden. Især politiet og to redder med en ambulance tiltrak sig stor opmærksomhed.

Inde i Lanternen kunne de unge møde "sexualisterne". Hvad der blev snakket om i dette forum, kan man kun gisne om, da det var ung til ung og altså forbudt område for voksne. Idéen med denne workshop er at de unge frit kan tale om seksuelle emner. 

I den tredje og sidste workshop var Barnets Blå Hus i Aars mødt op for at fortælle om gratis behandlings- og støttetilbud for børn, unge og deres familier, der har særlige udfordringer på grund af alkohol- eller stofmisbrug. 

Temadagen sluttede med et foredrag fra Center for Digital Pædagogik, hvor netop emner som gode skærmvaner, ansigtsløst kommunikation, mobning, delingskultur og kritisk tænkning ift. digitale medier var på dagsordenen.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!