Torsdag d. 1. december 2022 - Årgang 17

Årlige udgivelser om vores lokale historie er på trapperne

10-11-2022

Den 25. november udkommer lokalarkivernes årsskrift samt Vesthimmerlands Museums årbog, og begge udgivelser markeres med en fælles reception på museet.

”Hvorfor skal vi egentlig vide det”?

Spørgsmålet bliver med jævne mellemrum stillet, når børn og unge besøger Vesthimmerlands Museum og præsenteres for viden om alt fra jernalderkranier til dagbøger fra 1864, og svaret på museet er altid det samme: Fordi det er vigtigt at vide, hvad vi er rundet af både lokalt og nationalt.

Viden er der ogsså masser af i henholdsvis lokalarkivernes årsskrift og Vesthimmerlands Museums årbog, som traditionen tro udkommer ved en fælles reception på museet hvert år i november. Lige så traditionelt præsenteres en bred vifte af spændende fortællinger, som for lokalarkivernes side i år bl.a. omhandler Kongen af Hyllebjerg, Johan Skjoldborg, et dyrlægehjem i Farsø, Ullits Stationsby og en fiskehandler fra Hornum – og mange andre både finurlige og spændende lokale historier.

For museets vedkommende gives der et indblik i vikingejarlen Ulv Galicienfarers bedrifter i det spanske, hvor han har nærmest legendarisk status, malerierne i Blå Stue på Vitskøl Kloster, flugten fra Livø Anstalten, udstykningen af Gunderstedgaard samt en rejseberetning fra Armenien, der denne sommer førte en af museets arkæologer 40.000 år tilbage i tiden. Dertil kommer beretningen om Aars Kirke fra middelalder til nutid, Gundestrupkedlen i et nyt lys og en opfølgning på særudstillingen om Livø Anstalten under overskriften ”En ubekvem historie”?

Artiklerne spænder særdeles bredt i tid og geografi og afspejler på den måde museets og medarbejdernes alsidige arbejdsmark. I lyset af denne mangfoldighed inviterer de to udgivelser således til nogle spændende timers ro og fordybelse i vores allesammens fælles – og vigtige - historie. 

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!